fredag 30. juli 2010

Kjøkkenhagen i august

Det er ingen tilfeldighet at det står både gressklipper og trillebår ute samtidig i min hage. Jeg er et systematisk menneske, av og til.

I hagen derimot starter jeg med det jeg har mest lyst til å gjøre, og forlater arbeidet så fort jeg kommer på noe annet. Det å skulle hente ny redskap er risky business. Jeg ser noe langs veien, og vips klipper jeg ikke plen lenger, men binder opp erteblomster istedet.

I går luket jeg og klipte plen. Det var alt jeg gjorde, men det brukte jeg også hele dagen på. Jeg ble ropt inn til måltidene, og smatt ut igjen før noen la merke til at jeg ikke hjalp til med oppvasken.

En får mene hva man vil om været vi har hatt i sommer, men gresset gror. I normale sommere holder det med at jeg klipper to ganger i uka. I år har det flere ganger gått mer enn en uke fordi det rett og slett har vært for vått. Klipperen står på høyeste avstand, men enkelte steder er det likevel reint for langt. Ikke at det ikke går, men det blir ikke pent. Jeg har en ganske rimelig elektrisk klipper. Ja, ledningen er noe herk, men hvis jeg starter og stopper på riktig sted lar det seg gjøre. Egentlig ønsker jeg meg den batteridrevne til Bosch, men jeg trenger det streng tatt ikke. Garden Fox får gjøre nytten til jeg kommer på en god grunn til å kjøpe ny.

Jorbærsesongen ser ut til å være over. Det ble en halv liter syltetøy i fryseren. Jeg satser på at Nora lager litt til meg også, når de først er i gang.

Jeg har fortsatt ikke funnet ut hvem som spiser kålblader. Det er noen ganske få larver der, men de er veldig små, og altfor få til å spise så mye. Vi har spist verdens beste blomkål. Fem planter fikk frem den enorme mengden av 300 g blomkål. Høvdingen lurte på hvorfor, og jeg skylder skamløst på kald sommer. Det kan også tenkes at jeg var litt vel gjerrig med gjødslinga, men jeg kan ikke ta på meg skylda for alt som er galt her i verden.

Gresskarplantene har ikke fått for lite gjødsel. De vokser så det knaker. Nå har jeg kappet tilbake slik at det er mulig å gå forbi. Jeg har ikke begynt å tynne i karten ennå, men det må jeg se å få gjort. Det har liksom ikke noe for seg å ha 100 bittesmå gresskar, når det er 5 store det er behov for.

Den største gleden i hagen denne sommeren er at vi får epler. 1 stk Transparente som er bittelite, men snart modent, tror jeg. 22 Katja og 13 Discovery. Med unntak av det ene eplet som hang på treet da det ble kjøpt har vi ikke fått epler her før. I våres plukket jeg alle larvene som tidligere har hemmet treet mye. Vi gjødslet godt i fjor og har slått gresset under treet jevnlig. I tillegg har vi kommet med oppmuntrende tilrop helt siden blomstring og det tror jeg var det avgjørende. Det er ikke alltid det skal så mye til.4 kommentarer:

 1. Anonym08:51

  Det ble ikke noe særlig til jordbærsesong her heller. Jeg kjøpte en kasse korona og laget frysetøy, men den smaker blasst og jeg skulle strengt tatt hatt det dobbelte...

  Gresskar er kult. Her er det spaghettigresskarene som truer med å ta over hagen.

  SvarSlett
 2. Før har jeg alltid tenkt at jordbær smakte jordbær. I år fikk jeg smake Polka og SengaSengana samtidig og oppdaget at det er SengaSengana jeg mener når jeg sier jordbær.

  SvarSlett
 3. Jeg bor i Fredrikstad, så ganske langt syd, sone 2-3 kanskje. Kjøpte plantene med blomst og fersken i startgropa. Første året, så det mest kritiske er nok om de klarer vinteren. Morsomt å prøve. kan huske min far hadde fersken og aprikos i en sydvegg. Så kan han, kan vel jeg tenker jeg;)Mette

  SvarSlett
 4. Det er Senga Sengana som er jordbær, ja. Moro å lese om din risky business, -der kjent jeg meg igjen! :lol:

  SvarSlett