torsdag 8. oktober 2009

Magnolia sieboldii

Jeg plantet Magnolia sieboldii sent på høsten 2007. Den står i lett, vandrende skygge ( iallefall etter kl.12) og er godt skjermet mot vind fra nord. Etter å ha lest om Magnolia til øyet ble stort og vått, kom jeg fram til at den skal ha sur jord. Det gjelder visstnok ikke for alle Magnolia, derom strides de lærde og da tipper jeg at det ikke er så nøye.

Vanligvis er den et vakkert tre. Jeg så en i Göteborgs botaniske hage og ble litt betenkt over min plassering. Der måtte man legge hodet bakover for å se toppen. Hos meg kan den ikke kalles tre, den er en busk og hvis den har tenkt å vokse like sakte de neste årene, kan den stå der så lenge jeg lever.

Bladene er lyse grønne, og den får kobberfarget høstfarge når frosten kommer. Bladene som skal komme neste år synes helt tydelig og ser skremmende ubeskyttet ut. Den står rett ved inngangsdøra, og jeg går og kikker på den ganske ofte. Her om dagen så jeg nettopp det jeg har ventet på:

EN KNOPP!

Jeg har sjekket, tro meg, men det er bare en. Den ser ensom og frossen ut. Min første tanke var at jeg burde ta den inn og varme den, eller pakke den inn i noe varmt, eller... Knoppen er hårete og jeg har hørt om blomstrende Magnolia selv her på Eidsvoll. Godt at det snart er vår.

7 kommentarer:

 1. Ja, er det ikke bra at det snart er vår? ;)
  Jeg har magnoliaknopper her også, og kan nesten ikke vente til neste vår.

  SvarSlett
 2. Magnolia sieboldii er en snill magnolia, synes jeg! Blomstrer allerede som ung plante, og den blomstrer lenge. Skjønner godt at du gleder deg!

  SvarSlett
 3. Spennende, Mari Anne! Kanskje du må strikke lue til den slik at den klarer vinteren? ;)

  SvarSlett
 4. Så spennende! Vi plantet vår første magnolia nå i høst: praktmagnolia "Satisfatction" <3 Håper den klarer seg!

  Lykke til med knoppen! :-)

  SvarSlett
 5. Jammen, skal knoppene danne seg allerede nå? Er det vanlig?
  Jeg plantet en M.sieboldi i sommer på øyen, -den vokste og så ut til å trives, og jeg er kjempespent på om den klarer seg der ute over vinteren.

  SvarSlett
 6. For meg ser det ut til at både blomster og blad dannes nå. Jeg synes det ser hasardiøst ut, men det er jo mange som gjør det på den måten. Syriner har ganske tydelig anlegg til blad hele vintere og det går jo bra.

  SvarSlett
 7. Så moro! Magnoliablomster er nydelige. Du må legge ut bilde til våren når knoppen springer ut, så vi får se.
  Jeg plantet en magnolia i fjor, Galaxy. Dessverre tok hetebølgen/tørken tidlig i sommer nesten knekken på den (jeg glemte å vanne den før det var for sent), så jeg har måttet klippe ned til 30 cm. Sukk..

  SvarSlett