torsdag 15. oktober 2009

Frøknene tatt på fersken

Moseplassen har fotokonkurranse, og temaet var høst. Mitt bidrag er "Frøknene tatt på fersken". Her høster de jordskokk, og selv om høner har bare en bitte liten hjerne, har jeg dem mistenkt for å vite at dette ikke er lov.

Vi har høner. På godt og vondt. For det meste på godt. Det gir
litt liv på gården, de er sosiale og vi kan hente ferske egg. Men regnestykket fôr+vinterstrøm+matrialer til hønsehus/-gård=verdens dyreste egg. I tillegg bråker hanen noe hinsides all fornuft og til alle døgnets tider. Han prøver å holde orden på hønene sine, men når de sloss om reirplass må han gi tapt, og da hyler han som besatt. Han er invitert til neste grillfest. Han blir faktisk hovedgjest.

Høner liker charterreiser. Skulle døra bli stående på gløtt et sekund eller så er de ute på tur, alle sammen. De flakser av gårde i samlet flokk. Hvem sa at høner ikke flyr? De tar rennafart; ut på oppdagelses reise. Det burde de få lov til mener husets
høneeier. Kompromisset er at han passer dem. For høner graver. De er rett og slett riktig gode fresere. Kunne man enda fått dem til å frese der det var behov. I hønsegården finnes ikke en grønn spire. Alt som kan spises går ned på høykant. Hønsefor er bare tilleggskost, og det kan jeg da godt forstå, så kjedelig som det er.

Hønsegjeteren glemmer seg bort av og til. Det er ikke vanskelig å avsløre. Den nyplantede buksbomhekken er rimelig amputert og jeg har gitt opp hele prosjektet. Da jeg fant de nye staudene på plenen med røttene i været, sa jeg helt stopp. Men så er de så lykkelige når de får dra på ferie og jeg lar meg overtale av ”En liten tur går vel bra”. Kjøkkenhagen har mye god ”hønemat” på menyen og de går ofte på gourmet restaurant. Salaten forsvant mens ”gjeteren” var en snartur på do.

Siden vi har hane får hønene av og til lov å ruge ut kyllinger.
Det er nesten det beste med å ha høner. Det er så spennende å følge livets under på nært hold. Høna ligger der, og ligger der og så en dag etter tre uker piper det inne i egget. Vi måtte smile litt da 15-åringen vår for en stund siden kom løpende og glad og lykkelig forkynte: ”Nå skal jeg bli pappa igjen.” Hvis vi løfter for tidlig på høna slipper det inn kald og tørr luft og det kan være nok til at kyllingene ikke kommer seg ut av egget. Det gjelder å ha tålmodighet. Etter et døgn titter de ut mellom fjærene til høna. Da er de supersøte, og både høner og høneeier blir tilgitt alle hagens ødeleggelser.8 kommentarer:

 1. Kjempekoslig innlegg og flotte bilder ! Veit ikkje heilt om eg fekk lyst på høner eller ikkje... Ha ein fin dag !

  SvarSlett
 2. thihi :D
  Så fint bilde da! Visst ser de skyldige ut!

  Kjemephyggelig at du er med på konkurranse :)

  SvarSlett
 3. Morsomt bilde!
  Jeg skal garantert ikke ha høner, og i særdeleshet ikke av det ferierende slaget.

  SvarSlett
 4. For et flott bilde! Til og med høner får høstfarger altså ;) Veldig lærerikt det du forteller, nå vet jeg mye mer om høner enn før :)

  SvarSlett
 5. Bli tatt på fersken når man er på sydentur er vel ikke det verste, mer synd om ha som blir invitert på grillmiddag ;)Men, jeg njøt av den herlige teksten, så du er forgiven :)

  SvarSlett
 6. Kjempeartig historie :)
  Og to flotte frøkner du deltar med. Lykke til!

  SvarSlett
 7. Koslige bilder og virkelig søte bilder. Lykke til !

  SvarSlett
 8. Herlig historie, - du kan virkelig fortelle! :-)
  Heldige alle barn som kan vokse opp med dyr og dyreliv rundt seg. Det gir dem nyttig ballast og minner for livet. :-)
  (-og det er bra nyttig for oss litt større barn også - )

  SvarSlett