onsdag 8. februar 2012

Drivhuset mitt. Uke 6


Klokka kvart over to var det nitten komma ni grader i drivhuset mitt. Det er slike dager som virkelig forkorter vinteren.


Denne luringen her dukket opp i hagen sist sommer. Jeg vet at jeg har hatt noen salvie frø som het Salvia argentea. Jeg følte meg rimelig sikker på at det måtte være det som på norsk blir kalt ullsalvie. Mer ullete salvie skal man da lete etter. Da vi fikk pensumlista i sommerblomster trodde jeg det var en trykkfeil. Der står det at ullsalvie heter Salvia farinacea. Selv ikke jeg ypper med Ada når det gjelder plantenavn, så jeg holdt heldigvis munn og hun har selvfølgelig rett. Det er mulig at dette er det som kalles sølvsalvie, men sikker er jeg ikke. Jeg har den i drivhuset for jeg er ikke helt sikker på om det er en staude. Den er så kul at den forsvarer i grunn plassen uansett.

Mer om bladlus: Hvis det er litt "rusk" på bladene er det verdt å leite litt nøyere. Jeg er ikke helt sikker på hva rusket er, men jeg er nesten helt sikker på at de har ufullstendig forvandling. Dvs. egg-nymfe-voksen. Det betyr at de skifter hud noen ganger i løpet av livet og jeg innbiller meg at det er hudrestene vi ser. Skulle du finne en med vinger, er det virkelig verdt å ta på "bladlusbrillene". Det er nemlig sånn at hvis det blir lite mat begynner bladlusa å utvikle vinger. Da har du en stor bestand ett eller annet sted. Bedre føre var...
...og helt riktig, på undersiden av bladene og i vekstpunktet sitter de og suger plantesaft. Om jeg ikke vil dele med meg? Nei jeg vil ikke det tenk. Nå er det på tide å ta dette på alvor.


Jeg blir mer og mer glad i tusenfryden. Jeg tror nesten at jeg skal plante til krukkene mine og sette dem på trappa når det er mildt. Nå er det midt i februar (snart) og i mars blir det ikke 20 kuldegrader. Det sa alltid pappa. Jo, jeg tror det er på tide å plante til krukkene.

7 kommentarer:

 1. Jeg har hatt Salvia argentea i bedene i flere år, så det er nok en staude. Jeg bor i sone 3.

  Tusenfryd er nusselig ja, bli fint med en krukke av dem :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å så bra. Jeg satser på at den er staude her også, selv om vi har sone 4-5.

   Slett
 2. Den hårete Salvien var herdig her, men jeg tror den er 2-årig og dør etter blomstring. Det gjorde den i hvert fall hos meg :-( Så hvis du har flere frø, bør du så noen i år også, slik at de kan blomstre til neste år igjen, hvis denne dør

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hadde en mistanke om at det var noe. Lurer på om ikke det var noen Salvie frø i pakken fra STA. Hvis ikke får jeg følge godt med utover sommeren. I fall denne setter frø.

   Slett
 3. Den er sikkert herdig hos deg Mari Anne, for den har klart den superharde vinteren vi hadde hos oss. ( med minus 31) Men den dør etter blomstring så spar frø og den blir kjempestor! Men lekker plante :-)

  SvarSlett
 4. Hm, mener min salvia kom igjen året etter at de blomstra.. Kanskje det hjelper å klippe av blomsterstilkene før den får frødd seg?

  SvarSlett
 5. Jeg kjøpte tusenfryd i forrige vår, tidlig vår før bakken hadde tint, og jeg tror de blomstret en par måneder jeg, sånn stormblomstret altså. Imponerende, og skal gjentas :D


  Og så er jeg innom for å si at jeg nå gjør et sånn siste fremstøt på å få sanket inn nok "messe-ja" til at det blir stand. Vi lager jo treff uansett, men koselig å få til stand også. Takk for at du vil ta et skift :)

  SvarSlett