lørdag 26. mars 2011

Kyllinger

Våre høner er litt rare. De legger egg, det er ikke så rart, de er jo høner. Det er bare at når de legger egg, så gjør de det alle sammen samtidig. Vi henter inn 8-10 egg hver dag. Kjøleskapet blir fullt og vi vet nesten ikke hvor vi skal gjøre av alt sammen.

Så etter en stund legger de seg til for å ruge, alle sammen samtidig. Vi henter inn eggene hver dag, så de har ingenting å ruge på, men det bryr de seg ikke om. Siden det nå er vår har vi latt en av dem få beholde fem egg. De har vi merket med et stort kryss slik at vi kan plukke bort nye egg som eventuelt skulle dukke opp.

Hvis denne høna nå får ligge i fred i kassa vil det om tre uker komme kyllinger. Hønene våre har hundre plasser å legge egg, men den som fortsatt verper skal på død og liv gjøre det i den kassa hvor rugehøna ligger. Noen ganger blir de enige om at det er plass til to, noen ganger må rugehøna vike. Dette foregår under mye skrik og spetakel. Det har hendt at egg er blitt tråkket istykker i kampens hete.Her er alt tilsynelatende fred og fordraglighet, men jeg vet bedre enn som så. Høna til venstre har jaget rugehøna av eggene. Nå legger hun et egg, og om et øyeblikk rister hun seg litt og går ut for å flørte med hanen. Rugehøna (til høyre) er en høne med bare svært liten forstand. I mangel på egg samler hun bare sagflis under seg og tror at det blir kyllinger av det.

Denne gangen oppdaget jeg det i tide og fikk lagt henne tilbake på eggene, men jeg har litt annet å drive med enn å skille høner som sloss.

9 kommentarer:

 1. hehe, mye god underholdning i høner! Synes jeg har lært endel om høner fra alle dere som blogger om det, og smart er vel ikke et ord folk bruker om de nei ;)

  SvarSlett
 2. Ha ha artige høner du har da :-) Stakkar rughøne får håpe på at hun klarer å ruge frem noe søte små kyllinger.
  Kunne tenket meg høner jeg også, men det vil bli for mye styr med hønepass når jeg er ute på tur.

  SvarSlett
 3. Så fine høner og fulle av liv , det er vel våren på dem.
  God helg Marit.

  SvarSlett
 4. Det er ikke bare, bare å være høne! Men de er flotte, hønsa dine! Høns er i alle fall ikke kjedelige dyr!

  SvarSlett
 5. det er koselig med høner,men hjernen deres er vel ikke helt med alltid.Du har litt og drive med nå da.

  SvarSlett
 6. Det er ikke bare, bare å være høne! :-) Kunne tenkt meg høner jeg også, men tror ikke naboene hadde blitt så glad. Ha en fortsatt god helg!

  SvarSlett
 7. Jeg har vokst opp på gård, der vi hadde både høns, sauer, gris, kyr og kalver. I hønsegården var det alltid et svare spetakkel, der rangordenen ble holdt hardt i hevd, må vite!
  Fortsatt god helg!

  SvarSlett
 8. Herlig med slike høner, og takk for at du forteller om dem.

  SvarSlett
 9. Hei
  Jeg jobber i barnehage, hvor vi skal ha om egg. Jeg vil fortelle små barn om at høner ruger på egg for at det skal vokse kyllinger i dem. I den forbindelse lurer jeg på om jeg kan få låne det øverste bildet ditt herifra, for å vise barna når vi snakker om det? Og eventuelt også vise bildet i et word-dokument som vi sender ut til foreldrene om hva vi har snakket om med barna?

  SvarSlett