onsdag 1. september 2010

Kjøkkenhagen i september

Det kjennes ut som om det ble tidligere høst enn det pleier. Først trodde jeg det skyltes at sommeren uteble. Nå lurer jeg på om det faktisk stemmer. Gresskarene sier i alle fall at det er høst. De blir mer og mer orange for hver dag som går. Det må da skyldes at de tror det er høst og må forte seg å bli modne? Eller er det som med bladene på trærne, som får høstfarger fordi det blir kaldere? Helt sikker er jeg ikke, men det er kaldt om natta. I natt har det vært ned mot 5 grader. Einstein hadde nok rett, alt er relativt. I våres mente jeg på at det var varmt, hele 5 grader om natta.

Det ble mer gulrøtter enn jeg fryktet. Jeg sådde i to omganger fordi det bare var 'Resistent fly' som spirte. Erfaringen er altså at den spirer raskere, eller ved lavere temperaturer enn 'Nestor'. Den smaker godt nok, men jeg har en følelse av at 'Nestor' er litt bedre. Det er mulig at Einsteins teori spiller inn her også. Fjorårets gulrøtter var veldig, veldig gode, og de tålte lagring godt. 'Resistent fly' blir veldig store, og av en eller annen grunn deler de seg i to, eller flere røtter. Det gir mange morsomme fasonger. Vi har begynt å kalle dem pornorøtter.

Kålen ble ingen suksess. Siste sjanse er kålrota. Den ser fin ut, men jeg vet foreløpig ingen ting om hva som er nedi jorda og det er tross alt det som teller. Det ble to kålhoder, hvis man legger godviljen til. De er små, veldig små og egentlig allerede spist, av larver. Enten tok jeg duken av for tidlig, eller jeg var ikke nøye nok med å holde det tett. Jeg mistenker det siste. Jeg fant nemlig noen hvite sommerfugler under duken og de klaget ikke over å ha vært innestengt. Foreløpig regnskap for kålfeltet er 300g blomkål. Nå har jeg vinteren på meg til å avgjøre om jeg anser slaget tapt, eller om jeg tar utfordringen. Som Øystein Sunde har jeg "vondt for å motstå en utfordring... bare jeg slipper å hoppe fra en flymaskin". Det blir ingen premie til den som gjetter rett.

Jeg er ganske fornøyd med at jeg har tømt jordbæråkeren for ugrass. Ett stykke ble tømt for jordbærplanter også. Det var forbi stadiet hvor det kunne reddes. Der skal det bli *kremt* kål neste år. Jeg skal aldri, aldri la ugrass ta over i et jordbærfelt mer.

Nå har jeg spist 'Transparent' eplet. Det er som kjent sommerfrukt og slett ikke godt når det er overmodent. Den sjansen ville jeg ikke ta. Dessuten, tenk om det falt ned av seg selv. Etter mange dagers overveiinger valgte jeg å plukke eplet. Det ble behørig delt i fire. Vi var bare tre hjemme den dagen, derfor ble det to biter til meg. Jeg så det med en gang eplet var delt. Det var ikke modent. Naboen der jeg vokste opp hadde epletre. Vi spiste epler fra SanktHans tror jeg. Alle voksne som så det skjente på oss og sa at de var bedre når de ble modne, og at vi kom til å få vondt i magen. Mitt eple var ikke modent, men det smakte som min barndoms sommer, o-o lykke.

(En liten digresjon; Jeg slo opp "skjente" i google bare for å være helt sikker på at det skulle være en "n". Hjelpe og trøste, språkforskerene har rett, stadig flere skiller ikke "skj-" og "kj-" lydene. Nå begynner det å synes i skriftspråket også.)

I det siste har vi fått smaken på pesto. Ferske rundstykker med tomat, mozarella og pesto har gjort stor lykke hos oss. Vi har hatt nok basilikum i år, så mye at jeg har oppdaget at de har hvite blomster. Pesto består av basilikum og etter å ha lest opp til flere oppskrifter på nett avgjorde høvdingen at det måtte la seg gjøre å lage den selv. Vi fant ut at det gjorde det ikke, uten at vi skal gå noe videre inn på det.


2 kommentarer:

  1. Jeg har skam å melde gitt opp kål. Enten tar larvene dem, eller de blir spiseklare samtidig. Broccoli gir bra avling, om en ikke er kresen på larver i maten, knutekål, rosenkål og grønnkål kan gå greit.
    Men bønneplantene bærer og gulrøttene mine lover bra!

    SvarSlett
  2. Det låter som en riktig köksträdgård. Våren spirar förhoppningarna, hösten larver och ogräs.. Kål har jag givit upp, tycker inte det är något fint med fiberduk över, valet står ju där, duk eller perforerade blad har jag intrycket av. Pesto förresten, jag får det inte till men en väninna lagar den jättegod, i morteln. Dom hänger där äpplena, jag snålar på dom, handlar ännu dom vi äter i butiken..men ett av sex glasäpplen slank ner i lördags, smakfullt men kunde gott setat lite längre ja..

    SvarSlett