torsdag 26. august 2010

Stokkrose

Etter det jeg vet er stokkroser toårige. Det betyr at den lager en rosett første året og blomstrer året etter. På samme måte som revebjelle, eller balderbrå for den saks skyld.

Min stokkrose blomstret ikke andre året, ikke tredje heller. I oktober i fjor skrev jeg et indignert innlegg om det. Det finner du her . Den gangen trodde jeg at det var Alcea officinalis, men i år er jeg ikke sikker. Det er i alle fall ikke 'Chater's Double' for den skal være dobbel (big surprise) og jeg tror den er svart også. Altså dette er noe annet.

Kan det tenkes at det er legestokkrose, Althaea officinalis? Er det i så fall det samme som kattost? Jeg kan ikke for det, stokkrose høres bedre ut enn kattost. Jeg vet at bildet viser for liten del av planta til å kunne avgjøre spørsmålet, men min kjære Pentax er fortsatt på avveie så jeg får ikke tatt nye bilder. Dessuten er den så høy at jeg må ta med et ganske stort utsnitt av hagen for å få med alt. Et sånt bilde ville røpe litt mer enn jeg ønsker. Tålegrensen for ugress er nemlig blitt flyttet mange hakk dette året, uten at jeg ser noen grunn til å dokumentere det.

Blomstene er fine uansett hva de heter. Det hadde likevel vært morsomt å vite litt mer om den. Hvis det er kattost beskrives den noen steder som en staude. Er det stokkrose er den toårig, men min er beviselig fire år gammel. Da finnes det to alternativ enten er det en staude som har brukt litt tid på å bli stor nok til å blomstre, eller at den er en monokarp. Jeg fant en ordbok som oversetter det slik: Monokarp (gr. monos - en; karpos - frukt) - Plante som blomstrer bare en gang i sitt liv og deretter danner frukt og frø. Eksemplet på slike planter er bambus eller agave. Endel av Meconopsisene regnes også til den gruppen. Jeg har aldri hørt at hverken stokkroser eller kattost er monokarpe, men hva vet vel jeg om det.

Hvis vi nå får en riktig lang og varm høst kan jeg være så heldig at det blir modne frø. Ikke at jeg tror noe på det, men det er lov å håpe. Det som er helt sikkert er at nå gir jeg meg ikke. Det blir stokkroser på min såliste i mange år fremover. Stokkroser hører til på slike småbruk som mitt. Sånn er det med den saken.

4 kommentarer:

 1. Den er nok kun en umoden tenåring som trenge rlang tid på å blomstre, ingen regel uen unntak. Selv i planteverden. Legestokkrose er total ulig i både blomst, balder og farge :)

  MALVACEAE INFO - en meget brukt side for malvaelskere.

  Forresten, stauderstokkrose finnes, og min har nålevd i 11 år. Alcea rugosa.

  SvarSlett
 2. Vakker var den ,okke hva den heter :-)
  Mine stokkroser dukker opp i stadig nye farger og nyanser

  Kos deg i dagen

  SvarSlett
 3. Umodne tenåringer har jeg erfaring med. Da skal vi nok bli venner tenker jeg. Stokkrosefrø øverst på ønskelista med andre ord.

  SvarSlett
 4. Jag hade en legestokkrose i mange år her, det er inte de samma som malva - kattosten. men blomsterna var rosa och mycket mindre än stokkrosens. det är nog en tröging din, som behövde fler år.
  Maskiner med ljud är hemska, haging ska vara ljudlöst tycker jag, men det händer att man måste bita i det sura äpplet, du med ditt småbruk borde börja glädja dig till jul :)

  SvarSlett