søndag 8. august 2010

Det skulle vært morro å prøve...

Gulrot er en toårig plante. Første året setter den rot, andre året blomstrer den og setter frø. Siden det er rota vi spiser ser vi aldri blomstene. Yngste sønnen kom til å spørre etter hvordan blomstene ser ut og det visste jeg ikke. Det kunne det igrunn vært morsomt å se, så jeg lot ei gulrot stå igjen i fjor høst. Her er resultatet. Gulrot er en skjermplante, med hvite blomster.

Nå som vi har fått svar på det vi lurte på kunne jeg luket den bort. Men så var det dette med frø. Gulrøttene vi hadde ifjor var veldig gode. Frøfirmaene hevder at vi må kjøpe deres spesial hybrider. Skulle nesten tro at andre frø ikke gir spiselige gulrøtter. Det skulle vært morro å prøve, det skulle det...

5 kommentarer:

 1. Andre planter arver jo egenskaper fra foreldrene, så hvorfor ikke gulrøtter? ;) Og du får iallfall syl-ferske frø. :D

  SvarSlett
 2. For noen år siden hadde jeg masse gulrøtter, både tidlige og seine sorter. De tidlige ble spist opp, men de seine ble stående utover høsten/vinteren. Tok inn gulrøtter etter behov. Alle var ikke spist opp når våren kom, da ble de etterhvert litt seige og ikke så gode lenger. De fikk stå og blomstret rikelig utover sommeren. Utpå høsten begynte jeg å se etter frø, men fant ut at det var lite og puslete greier og ikke noe å sanke inn. Kan ikke nå huske om jeg fjernet plantene den høsten eller først tidlig neste vår. Bedet ble raket og gjort klart til ny avling. Etterhvert ble jeg oppmerksom på at det spirte livlig og det viste seg å komme opp gulrøtter i hele bedet. Vi var selvforsynte med gulrøtter det året også og jeg sådde ikke et frø. Dette er noen år siden og enda spirer det gulrøtter der og en står og blomstrer akkurat nå. Så frø må det ha vært, og de må jammen ha vært spiredyktige. Smaken var like god på de som hadde frødd seg selv, iallefall kunne ikke jeg merke noen forskjell.

  SvarSlett
 3. Se det du, dette var oppmuntrende lesning. Nå gjelder det altså å ligge på vakt å samle frø etterhvert som de modner. Et lite hjørne med selvsådde gulrøtter hadde virkelig ikke vært av veien. Det er tross alt endel jobb å så disse rekkene med riktig avstand både den ene og den andre veien.

  SvarSlett
 4. Aritg! Du får holde oss oppdatert om resultatet!
  Alltid noe nytt å lære her hos deg.
  Du skriver veldig bra, en fornøyelse å lese uansett tema.;o)
  Ha en fortsatt finfin sommer!
  Marit.

  SvarSlett
 5. Det var veldig til skryt, tusen takk, (rødme,rødme).

  SvarSlett