søndag 11. september 2011

Hampton Court


Hotellets gjestenett var nede fredag kveld, derfor kommer dette innlegget nå. Hampton Court var siste hagen vi besøkte på turen i England. "Hage" er liksom helt feil ord, men jeg kommer ikke på noe bedre akkurat nå. Det er et kjempe palass, med et tilsvarende kjempeanlegg rundt. Deler av anlegget må man betale inngangspenger for å komme inn, men store deler var faktisk åpent for alle. Det er mulig å betale for bare hage dersom man ikke ønsker å se slottet. Vi hadde guide, og i denne type hage er det en fordel.

Jeg hadde lest meg opp før vi reiste og regnet meg for godt forberedt. Derfor hadde jeg også gjort meg opp meninger om stedet på forhånd. De var omtrendt sånn: "Et viktig reisemål med tanke på pensum, men utenfor mitt interessefelt." Heldigvis er det lov til å skifte mening, og heldigvis er det lov å utvide interessefeltet sitt.

Det var vanskelig å fotografere. Forholdene ble så store at bildene bare så rotete ut. Dette er fra en av de "små og intime" avdelingene. Stikkord for hele anlegget var symmetri, lange linjer og "focal point". (Hva heter forresten det på norsk? Blikkfang kan være så mye annet også.)

Dette var de forklipte buskers land. Når man var ferdig var det bare å begynne fra begynnelsen igjen. Et arbeidsintensivt anlegg med andre ord. Guiden vår fortalte at målet var å sette hagen tilbake til slik den en gang hadde vært. Dersom alle de foreslåtte endringene ble vedtatt vurderte han å søke om tidligpensjon. Den gangen hadde man mer enn nok av arbeidsfolk og de var billige. Nå har vi maskiner til å hjelpe oss, men arbeidet skal gjøres og denne type hage spiser gartnere.

På Hampton hadde de orden på plenene sine. Først kjørte en rotorklipper som tok halvparten av lengden og samlet opp løv. Så kom en sylinderklipper etter. Den klipte gresset til riktig høyde og hadde en valse som la det i riktig retning slik at det ble striper.

De hadde en løvtunnel...


...og det lengste staudebedet i verden. Dette bildet er tatt fra midten, og allikevel greide jeg ikke få tatt et bilde som viste enden.


5 kommentarer:

 1. Dit skal jeg til neste år! Takk for titten - fantastisk. Hanne

  SvarSlett
 2. Helt utrolig! Takk for flotte bilder!

  SvarSlett
 3. Min verden: God tur. Det ligger lett tilgjengelig i gangavstand til t-banestasjonen.

  SvarSlett
 4. ¨åååå
  løvtunellen! så flott den var. skulle gjerne hatt noen mål for å få plass til den bare..

  SvarSlett
 5. Gerd09:48

  Var der avslutningsdagen på en blomstermesse for 3-4 år siden. Fantastisk.

  SvarSlett