onsdag 12. januar 2011

Undervarme

Å holde drivhuset frostfritt er en utfordring, men det er en utfordring som lar seg løse. Til nå har jeg brukt vifteovner, men de tørker ut plantene og den utfordringen har jeg ikke funnet noen løsning på. Derfor har jeg måttet ta plantene inn, med alt det fører med seg. En ting er at det blir rotete og stygt, for ikke å si fullt, inne. Noe annet er at det blir for varmt og for mørkt for mange av plantene. De våkner til liv, setter lange skudd som ikke har noen sjangs i havet til å klare seg.

Jeg har lenge ønsket meg en sandkasse med varmekabler i. Ideen er at hvis plantene bare har tilgang på vann kan de tåle litt mer kulde, og hvis jeg ikke trenger å ha full storm på vifteovnene blir det ikke så tørr luft. Men altså, hvor får jeg en egnet sandkasse med varmekabler?

På besøk hos en nabo dukket en genial ide opp. For å slippe å løpe fram og tilbake til kjøkkenet med rettene som skulle holdes varme, hadde de lagt en gammel panelovn på bordenden. Da kom Mari Anne på at hun hadde også gammel panelovn. Nå har jeg stablet murstein hele veien rundt og plassert solide plastkasser med singel av str. 1/4 - 4 oppå. Det blir tre små sandkasser.

Da er det på tide å teste ut. Den som vil vite hvordan det går må følge med her på bloggen, jeg lover å rapportere enten det er vellykket eller total fiasko. En ting er jeg helt sikker på, her gjelder det å være forsiktig med vann.

9 kommentarer:

 1. Det hadde vært flott om du fikk plantene ut igjen, ja! Men det ser litt skummelt ut....

  Må ikke tildekkes, tror jeg det står på den. Sørg for at det er lufting!

  MariO har hatt endel eksperimenter med undervarme, du kan jo sjekke bloggen hennes også?
  http://mariosverden.blogspot.com/search/label/Planterommet

  SvarSlett
 2. Spennende, men enig med Maria, vær forsiktig!! Eisaa peiitaa tror jeg det står på noen eldre panelovener (må ikke tildekkes). Endelig fikk jeg bruk for min finsk kunnskap:) Ha en god dag!!

  SvarSlett
 3. Jeg er klar over at jeg helst ikke skal invitere elektrikere på besøk akkurat nå. Jeg har tenkt litt på hva som kan skje i verste fall. Kortslutning rammer bare drivhus og låve, for det har egen kurs, så det bekymrer meg ikke. Brann er selvfølgelig mer nærliggende og det vil bli katastrofe, men når det bare skal være 2-3 grader?
  Likte den saken MariO hadde laget. Skal teste den:Plantekuvøse

  SvarSlett
 4. kor mykje varme tåler plastkassane? og du kan ikkje ha drenering slik at det kjem vatn på ovnane. Felleskjøpet sel eletriske varmematter som tåler fuktigheit, dei er på 1000 watt, trur dei er ca 1x 2,5 m, blir brukt til å tina siloballar. du kan evnt leggja ei glava isolermatte under, så ikkje all varmen går ned i jord og så setja plastkassane dine oppå matta og evnt.bobleplast over plantane. mattene er dyre 5-6000 men me har hatt vår i over 20 år og er i bruk enno, for å tina silofor.

  SvarSlett
 5. Nei, dette ville jeg ikke gjort. Ovner skal ikke tildekkes. Mattene fra felleskjøpet er en bedre og sikrere investering.

  SvarSlett
 6. Anita: Det var en god, men veldig dyr idè.
  Linnemi: Det er slett ikke sikkert det blir noe greie på med så mange betenkeligheter det finnes rundt dette prosjektet.

  SvarSlett
 7. Hei Mari Anne.
  Ja det kan varieres mye dette å lage plantekuvøse selv.
  Slik rollerbedds med lys i bunnen tar også mange potter.
  Da kan en også ha elektrikerrør og plastik over eller en glassplate vis det er små spirepotter.
  Jeg skal ta stiklinger nå og da bruker jeg et akvarie med juletrelys i bunnen.
  Men det er ikke så stort.
  Planterommet kan bli kaldt så jeg må ha noen triks for å få det til å spire.
  Utendørsjuletrebelysning tåler vann og det er en fordel når en vanner.
  Lykke til !!!

  SvarSlett
 8. Og her.

  http://mariosverden.blogspot.com/2008/11/planterom-og-plantekuvse.html

  SvarSlett
 9. MariO: Kjempesmart, det er godt mulig at panelovnen må tåle å bli satt bort igjen.

  SvarSlett