søndag 23. januar 2011

Tiarella - skumblomst

Jeg var helt sikker på at min skumblomst var en Tiarella wherryi. Helt til jeg bare skulle sjekke ut når den ble sådd. I følge de ajourførte listene mine har jeg den ikke engang. I den gamle håndskrevne boka mi står den oppført uten arts navn. Når jeg googler ser jeg at T. cordifolia ligner til forveksling, og den er vel noe vanligere, er den ikke? Det er mulig at navnelappen sier noe om saken, men det får jeg ikke sjekket nå som det ligger 1,5 meter snø over den.

Jeg hadde forresten ikke sådd den heller, den ble kjøpt på Skedsmo Hagelags loppemarked i 1994. Det er på sånne steder man finner godbiter.

Tiarella minner litt om Heuchera, men hele planten gir et lettere og sartere inntrykk. Blomsten er tettere og gjør mer ut av seg enn hos alunrot.

Skumblomst kommer litt sent på våren og hvert år tror jeg at nå har den gått ut. Så, når nabo en, Helleborus er avblomstret og nabo to, Trillium kan ventes å få knopper, da er den der likevel. Det kan jo tenkes at den ikke trives på voksestedet. Hos oss står den i dyp skygge og sur jord. Jeg tenker stadig at jeg skal flytte den til et lysere sted og kanskje også forsøke å gi den litt kalk. Det har blitt med tanken.

Jeg kan ikke huske å ha sett modne frø på den, men så har jeg ikke lett etter dem heller. Ett eller annet sted leste jeg at den setter rotutløpere. Det gjør den definitivt ikke hos meg.

Så langt jeg vet er den ikke vanlig i salg. Kanskje er det fordi den blomstrer på en tid av året hvor det er få kunder i hagesentrene.


6 kommentarer:

 1. Oh, det är stpesmössan som jag förälskade mig i i våras, den hade jag glömt tills du nu visar den. Så synd om den är ovanlig för den är verkligen söt. Nu ska jag på jakt, igen, i frösortimenterna..

  SvarSlett
 2. Det er slett ikke sikkert at den er så uvanlig. God jakt.

  SvarSlett
 3. Jeg har en tiarella som fremdeles står i potte, fordi jeg har lest eller hørt at den kan spre seg mer enn ønsket. Akkurat nå kan jeg ikke si hvilken det er, men da behøver jeg kanskje ikke vær så redd for at den skal ta over hele bedet.

  SvarSlett
 4. Jeg har to forskjellige, og den ene sprer seg. Noe som bare er hyggelig og ikke noe problem!

  SvarSlett
 5. Sprer seg så det holder, tenker noen ganger på å ikke ha den for den dekker jo omtrent alt. Men søt er den. Jeg har sikkert den mest vanlige, den står mot nord, under noen rhododendron.

  SvarSlett
 6. Jeg er spennt på om jeg finner ut hvilken art jeg har. Min sprer seg ikke, og jeg trodde det var fordi den var dårlig plassert, kanskje ikke...

  SvarSlett