torsdag 17. desember 2009

Fisk, solsikker og hvitløk

Neida, det er ikke handlelista mi, snarere et innlegg om miljødugnad.

Det er et godt ordtak "Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe". Familien har derfor bestemt seg for å spise kortreist mat. Bakgrunnen for avgjørelsen kom etter at vi ble oppmerksom på at fisken reiser innom Kina før den havner i frysedisken. Jeg skjønner argumentasjonen om global handel og at Kina har billigere arbeidskraft, men jeg skjønner også at noe må være galt når vi ikke gidder å skjære opp maten vår sjøl. Skal vi få noen til å tygge den for oss også kanskje?

Her i huset skal vi gjøre så godt vi kan og har startet med å spise solsikke spirer som salat. "Alle monner drar", et annet godt ordtak. Det smaker godt, litt nøtteaktig og veldig grønt, og er veldig kortreist. Bare fra vaskerommet mitt. Der koser jeg meg forresten med litt Iris reticulata. Hvis vi er flinke kan jeg rettferdiggjøre import av sette-hvitløk fra Canada. Det ville bare være så spennende å prøve. Noen som vil være med? Det blir ikke før til høsten nødvendigvis. Tenker å bestille bulbiller.


12 kommentarer:

 1. Anonym16:05

  Kortreist er flott. Jeg har lyst til å lagre egenprodusert lenger og ønsker meg jordkjeller med plass til litt gulrøtter, poteter, jordskokk og rødbeter... Solsikkespirer er spennende. Fortell gjerne mer.

  SvarSlett
 2. Jeg liker også kortreist mat og kjøper fra lokale produsenter i tillegg til det jeg selv produserer...
  Solsikkespirer har jeg ennå ikke prøvd, men har spirekasse liggende.

  Ønskere lykke til videre med kortreist mat!

  SvarSlett
 3. Spirer har jag smakat men aldrig av solroser, låter gott, spirar du dom i ett syltglas då, eller? Denna info,n framtvingar ett litet inlegg från dig tror jag, så vi andra lär oss hur ;) Ser att vitlöken är utsålt för iår, men till hösten passar väl bra, är det inte då den ska sättas ?

  SvarSlett
 4. Skjønner godt at du ønsker deg jordkjeller, det er bare "uunværlig". Gulrøttene har ligget i fuktig sand med mose over. De lukter og smaker som om de var trukket rett ut av jorda ennå. Har du tenkt på å lage jordkule? www.gourmethaven.dk har en artikkel som heter: Lav en jordkule. Jeg har prøvd med fuchsia og det funka veldig bra.

  SvarSlett
 5. Hvitløk skal stikkes om høsten, men jeg har aldri funnet setteløk. I nøden har jeg brukt butikkløk, men den er jo ikke spesielt herdig. Har veldig lyst å prøve litt forskjellig.

  SvarSlett
 6. Anonym19:20

  Jordkule har jeg ikke prøvd nei. Men jeg skal lese meg opp og se om det kan forsøkes!

  SvarSlett
 7. Kortreist mat liker jeg også, og håper på en større del egenprodusert (grønnsaker, saft, syltetøy...) fra hagen etterhvert som rutinen blir bedre.

  Solsikkespirer har jeg ikke prøvd. Sier som Mia over her; fortell gjerne mer om det i et nytt innlegg. Vi er sikkert mange som vil lære, og prøve det ut.

  :)

  SvarSlett
 8. Kortreist mat er et flott slagord. Heldigvis har dagligvaren her (Mega) tatt inn en rekke lokale produkter. Og neste år blir det kjøkkenhage igjen. Jeg er gjerne med på å spleise på hardfør hvitløk!

  SvarSlett
 9. Mia og Hagen på Granheim; Det er da ikke noe hokkus pokkus. En neve fuglefrø i et potte med jord i vinduskarmen. Jeg spiste frøbladene, tror de er best egnet.

  Berit; så fint at du vil være med på hvitløkimport. Jeg skal sjekke priser og slikt, så kommer jeg tilbake til det utpå våren/forsommeren.

  SvarSlett
 10. Kortreist mat er topp! Kjøkkenhage er korteste veien her, men så handler vi litt på Bondens marked på Trondheim Torg. Mye godt!

  :))

  SvarSlett
 11. Har masse urter og løk i hagen,heldige meg bor i nørheten av mange flotte bønder som produserer mye godt og spesielt.

  Kos deg i helgen

  SvarSlett
 12. Kathrine og josimo: Heldige bønder som har dere som kunder. Jeg ser at det blir utfordringen når jeg nå skal selge grønnsaker fra gården her. Hvis jeg må ut og leite etter kundene kan det bli en tung jobb.

  SvarSlett