torsdag 23. oktober 2008

Fornyet husleiekontrakt

Jeg har to sydvendte vinduer med bred karm. Det er et gamelt hus og godt med trekk. Rommet varmes ikke opp i uka og er ganske kaldt hele vinteren gjennom. Riktig luksusplass for utoginn planter som skal overvintres. Nå er det ikke ubegrenset plass i dette lokale snobbestrøket. De som skal få gleden av å tilbringe vinteren her må vise at de fortjener det. Egletrompeten (heter det Brugmansia eller Datura?) har forstått alvoret og fikk i siste liten fornyet sin kontrakt.

Hvordan det derimot gikk med Sterlizia kunne man lese i "Hagedagboka" på hagegal. Her der det innlegget:

Jeg har tatt noen store beslutniger:

1 Jeg har bestemt at ingen får lov å få flere barn enn de kan ta vare på. Nå gjelder det bare i drivhuset da, ingen storstilt barnebegrensning ala Kina liksom. Neida. Jeg har bare klippet toppen av tomatplantene og physillisbærene.

2 Planter som ikke prøver å få barn må dø. Jeg kommer rett og slett ikke til å ta Sterliziaen inn for vinteren. Den er stor, ramler over, er ikke pen og blomstrer fortsatt ikke enda den er mange år gammel. Den blir hønsemat, edelkompost eller ... ja samma for meg egentlig.

3 Planter som tar seg til rette må (ja helt riktig!) irettesettes. Jeg har en Accasie eller mimosa eller noe sånt. Den tror den kan breie seg så mye som helst, men hvis den har tenkt å overleve må den inn på vaskerommet i de kaldeste periodene til vinteren og sjansen for å overleve er faktisk størst ved å begrense seg litt. Den ble beskåret noe alvorlig og jeg tror faktisk at Wisteriaene kommer til å få samme erfaring om noen ganske få dager.

4. Fuchsiaer som ikke blomstrer og er fine nå er rett og slett for sent ute. De kommer i nærmeste fremtid til å bli kraftig beskåret og plassert i skammekroken i påvente av første nattefrost.

Joda den står fortsatt ute. Jeg synes veldig synd på den, og lurer på om jeg skal ta den til nåde likevel.

3 kommentarer:

 1. Anonym13:21

  Hehehe... jeg kjenner meg sååå igjen. Jeg vurderer sterkt de tre pellisene som jeg ikke engang liker. :D

  SvarSlett
 2. Veldig bra regler. Er fullstendig enig. Har også måttet irettesette en frøsådd mimosa her. Hun trodde visst at det var fritt fram i høyde og bredde. Men dengang ei!

  SvarSlett
 3. Ohoho.

  Den kommer vel inn - om ikke frosten slår til nådeløst først.

  Jeg har noen (stygge pelliser + fuchsia) som står i kasser langs nordveggen og ser bedende på meg hver gang jeg haster forbi. De har ikke førstepri, så vi får se...

  SvarSlett