mandag 9. april 2012

Min fineste vårblomst

Moseplassen har konkurranse, og jeg hiver meg med. Lungeurt er min favoritt.

Som fersk hageeier ble jeg invitert på besøk til en hagelagsveteran. Før vi gikk ut i hagen tok hun med seg spade og en pappeske. ”Denne må du ha, og denne må du ha.” Jeg var lykkelig som en lottomillionær da jeg dro hjem. En av ”kan ikke leve uten” plantene var Pulmonaria angustifolia. Fetteren P. saccarta hadde hvite prikker på bladene, men døde da vi flyttet hit.

Lungeurt ble, big surprise, brukt som medisin mot luftveis sykdommer. Den vokser naturlig i store deler av Europa og er herdig til H7. Den blir anbefalt for fuktige områder med mullrik jord, men hos meg vokser den under et lerketre. Der er det skygge og riktig tørr sandjord. Den blir ca 30 cm høy og sprer seg sakte. Jeg har ikke funnet frøplanter, men det kan skyldes at jeg ikke har sett etter dem.

Blomsten er først rosa og går så over til blått. Jeg prøver hver vår å ta den inn i vase, men da visner den med en gang. Resten av sommeren er den en grønn markdekker med smale grønne blader som ikke roper spesielt høyt. Kanskje er det derfor jeg blir så overrasket når den plutselig står i blomst på den tiden av året jeg trenger det mest.

16 kommentarer:

 1. Kjempe nydelig vårblomst!

  Ønsker deg masse lykke til i konkurransen!

  SvarSlett
 2. Den er nydelig, tror nok jeg har nok av den med hvite flekker om du vil ha?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk tak i en liten tust i fjor, hvis den ikke klarte vinteren kan det nok hende du hører fra meg.

   Slett
 3. Lungeurt er en nydelig vårblomst. Jeg har også den med hvite prikker, så om du skal til Molde og besøke gamle tomter en gang... ja, så ve tdu hvor du finne rmeg :-)
  Lungeurten stod klar til å blomstre før denne siste (ekle) snøen la seg som et kaldt teppe over hele hagen. Sees på hagemessen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg regner med at jeg kommer en tur på lørdag også, så da treffes vi. Gleder meg.

   Slett
 4. Den er både fin og takksom så her års. Jeg husker aldri på hva det er som kommer om våren og blir like glad hver gang, nydelig liten blomst :)

  SvarSlett
 5. Heisan.
  Lungeurten er ny i hagen min. Fekk den i fjor og blømer no så fint for første gang.
  Lukke til i konkurransen.
  Ha det godt.

  SvarSlett
 6. this is so beautiful purple flower.
  have a good day.
  Exam Notes

  SvarSlett
 7. Lungeurten oser av vårstemning. Det trengs nå i snøværet. Jeg fikk mine av naboen, og de er litt vidløftige i bedet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Betyr det at den sprer seg mer enn du ønsker? Står den i sol/skygge, vått/tørrt? Min har kanskje ikke de beste forhold og det kan hende at det gjør den lettere å hanskes med.

   Slett
 8. Flott blomst som overrasket meg første våren med at den blomstrer så tidlig på året, og at blomstene har så forskjellig farge.
  Lykke til i konkurransen.

  SvarSlett
 9. Ja, det er en flott plante! Fantastisk med forskjellige farger på blomstene. Jeg har også en Pulmonaria av et eller annet slag, og den har prikker på bladene, men den har enda ikke blomstret!
  Lykke til!

  SvarSlett
 10. Jeg har den ikke i hagen, men det vokser både rosa og blå ute i det "fri", kommer vel fra noen gamle hyttehager, som det har vært flere av før det ble fortettet. Kanskje jeg må spa opp en avlegger og plante i hagen! Lykke til

  SvarSlett