onsdag 4. april 2012

Drivhuset mitt. Uke 14

Keiserkrona er, ikke helt uventet, i blomst nå. Merkelappen sier riktignok Fritillaria lutea, men jeg tror det skal være Fritillaria imperalis. (Kanskje med 'Lutea' som sortsnavn.) Spiller egentlig ingen rolle så lenge som jeg ikke er en ihuga Fritillaria samler. Det kunne jeg forsåvidt godt ha vært, det er fantastisk mange fine arter i den slekten. Noen spurte om ikke keiserkrone kunne vokse ute her på Eidsvoll. Svaret er at den vokser sannsynligvis mye bedre ute, enn i en bitteliten potte i drivhuset mitt. Jeg kjøpte den på siste, siste, siste salg hos Plantasjen i høst. Da var det nisser og kubbelys i kurven ved siden av. Tanken var nettopp å ha den i potte slik at den kunne drives fram på denne tiden. Den beste investering av 5 kroner jeg noen gang har foretatt.En annen luring som kanskje også trives bedre ute er denne ulldotten her. Den kom til meg via frø fra Hagegals vandrende frøboks. Den var kun merket med botanisk navn; Salvia argentea. Det synes jeg var helt greit, jeg har da hørt om ullsalvie, og mer et mer opplagt navn skal man da lete etter. Så viser det seg at ullsalvie er noe helt annet og at denne heter sølvsalvie. Jeg ble litt lei meg da jeg oppdaget at det var en sommerblomst. Eller kanskje den var toårig? Nå ble jeg litt usikker. Den ble i alle fall borte. Så dukket denne frøplanta opp sammen med lammeøre. Den fikk innvilget sin søknad om frostfri overvintring, og har hatt god tilvekst. Den er akkurat så myk og god som den ser ut. Det med planter som er gode å kjenne på er en dimensjon i hagen som jeg har lett for å glemme.Gress er også en plante det kan være godt å gå og ta på. Dette er Imperata cylindrica 'Red Baron'. Det er min yndling akkurat nå om dagen. Jeg føler meg ikke helt trygg på at den er herdig, derfor har den vært inne i vinter. Jeg delte den i to en gang jeg ikke fant på noe annet å gjøre i drivhuset. Neste høst skal jeg trekke lodd, og den heldige vinner blir med inn, den andre må ta jobben med å teste herdigheten.


Her er to til som har bestemt seg for at det er vår: Pelargoniaen ble kjøpt som "Tricolor" og Fuchsiaen er en "Tom West". Begge har finere bladverk enn blomster. Jeg pleier å plukke bort knoppene.


18 kommentarer:

 1. Hei og god morgen!
  Jeg misunner deg virkelig den keiserkrona. Det er en plante som jeg aldri har fått til!

  Det spirer og gror i drivhuset ditt ser jeg! Kos deg videre med alle plantene og ha en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå skal det sies at jeg ikke har "fått den til". Jeg har bare kjøpt en løk, lagt den i ei potte og det er det.
   Ha fin påske.

   Slett
 2. Den Salvian er toårig. Andre året kommer det hvite blomster i spir, i typisk og umiskjennelig Salvie fasong. Og den blir høøøy! Så den fine foran i beddet plasseringen den hadde første året er helbom neste året.. Snakkernav erfaring her altså..

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, da kan jeg mao forvente blomstring på denne i år. Håper jeg får frø også. Plassering...hm...skal tenke meg godt om.

   Slett
 3. Wow så flott den Sølvsalvien var!
  Og den Keiserkrona var jo perfekt farge for årstiden! Blink!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal innrømme at jeg ikke tenkte påske da jeg kjøpte den og nisser. God påske.

   Slett
 4. Anonym11:46

  Når jeg titter innom bloggen din kjenner jeg varmen fra drivhuset eller hagen, duften av bladene på pelargoniaen og lærer stadig noe nytt! Tusen takk! :)

  Klem fra Liv-Torhild

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg koser meg med "hagedagboka" og det er hyggelig om noen andre også har glede av den. God påske.

   Slett
 5. Likte veldig godt dette gresset! Sådd fra frø?
  Takk for titten - fortsatt god påske. Ut å nyte været nå selvom det er kaldt. Ny jord innkjøpt til påfyll i bed.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gresset kjøpte jeg hos Gartner Olsen i fjor. Det heter Japansk blodgräs på svensk, men jeg kan ikke huske om jeg har hørt noe norsk navn på den. Sprer seg som kveke, men det er i sør-øst-asia og ikke på Eidsvoll.

   Slett
 6. Så fine bilder, ha en fin påske, hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, god påske til deg også.

   Slett
 7. Fine bilder,kansje jeg skal prøve keiserkrone igjenn.
  Legger meg til :)
  God påske :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, god påske til deg også.

   Slett
 8. Så mye spennende planter du har!!!

  SvarSlett
 9. Et varmt drivhus, med litt fuktig luft og planteduft... joda det hadde vært fint! Lekkert med 5-kronerskuppet - den var påskefin :-)

  SvarSlett
 10. hello mari,
  i found your blog sometime ago and have been enjoying your beautiful photos.
  the way your take photos really attract me.
  i hope your spring is going well. since yesterday, it's been very windy and some rain here, it almost like typhoon which is not welcomed beacause i have many plants i adore and afraid they might get destroyed.
  thanks for sharing your beautiful world.

  SvarSlett