onsdag 18. april 2012

Drivhuset mitt. Uke 16

Nå har jeg nok hatt litt for mye annet i tankene. Dette er Boguvilleastiklinger fra i fjor. De står to i en potte, og skal formes rundt et stativ som jeg ikke har ennå. Stativet skal være noe lignende det du ser, som tilhører naboplanta. Forming innebærerer beskjæring og det skal bli en tøff jobb nå som de har startet blomstringen.


Her er enda en tøff jobb. Ferskentreet har kart, mange kart. Flere enn jeg tok meg tid til å telle. Da må det tynnes. Sønnen som ikke liker fersken har brukt å ta jobben, men han er flyttet på internat. Å bo på internat er slitsomme greier, han sover for det meste når han er hjemme.


Blåregnen min, Wisteria sinensis har ikke hatt noe imot den tidlige våren. Den står på lista over planter som må få bedre vekstforhold. Med en slik blomstring rykker den raskt mange plasser opp. Den skal beskjæres som druer, leste jeg et sted. Da gjelder det bare å finne ut hvordan druer skal beskjæres. Mine druer beskjæres etter "nå er du i veien min venn"-metoden.Dette gresset var ganske så stilig da jeg kjøpte det. Jeg vet ingenting om herdighet, derfor har det stått frostfritt i vinter. Jeg har egentlig vært litt bekymret for det. Det vokser i annen type jord enn jeg er vant til og potta kjennes veldig tung. Spenningsmomentet har ligget i om den får nok vann. Eller om jeg drukner den. Begge deler har vært like sannsynlig. Jeg har hatt den ute av potta ørt-og-fjørti ganger uten å bli noe særlig klokere. Jeg kan love at jeg gjorde et lite hopp av glede når jeg fikk se disse små grønne bladene. Hvis den har nok tilvekst skal jeg dele den og teste en ute neste vinter. Med en limefarget liten hosta som nabo kanskje...ja vi får se. Høyst sannsynlig blir den stående lenge i potta og så panikkplantet rett før frosten kommer. Det er mange i min hage som har opplevd det.
Ulempen ved å dyrke alt i potter er at de minste tørker veldig fort ut. For å lette vannejobben, har jeg flest mulig i undervanningsbrett. Hemmeligheten er å ha like store potter, med planter som trenger like mye vann i samme brett. Hvis jeg må begynne å vanne en og en er løpet kjørt. Brettet til venstre er ikke arrangert for fotografen og det er dømt til å mislykkes. Det har jeg testet før, opptil flere ganger. Men så var det der med plass...det begynner å bli trangt.


10 kommentarer:

 1. Det mørke gresset har jeg også. Jeg har H4 og det overlever fint ute, mitt får ingen spesiell behandling. Hos meg får alle like dårlige vekstvilkår..
  Blåregnen din ser jo lekker ut da! Jeg kjøpte av Tommy, men den døde første vinteren, har ikke turt å prøve igjen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, med gresset. Så leit med blåregnen. Må finne et riktig lunt sted da. Hm, tenke, tenke...Tommy, er det Tommy Ahnberg, på Ramme?

   Slett
 2. Åh jeg har så lyst på blåregn! Men det er i grunnen døfødt så lenge jeg ikke har hverken drivhus eller frostritt sted til overvintring.. Men en gang skal du se ;-) Mye flotte planter har du nå i hvertfall, og det kribler i fingrene når jeg ser dem :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt avhengig av hvor du bor. Jeg mener jeg har hørt om blåregn på friland i Norge. På Sunnmøre tror jeg. Det må ha vært en veldig lun plass.

   Slett
 3. Så spennende utvikling i drivhuset ditt da! Optimisten i meg anskaffet to flotte bougainvillea på sommersalg ifjor - min blomstret slett ikke, mens min mors blomstret overdådig... Ferskentreet hadde nok med å etablere seg ifjor, så gjenstå å se hvordan det går i år - utendørs, ikke inntil vegg... Blåregn satte jeg like optimistisk for et par år siden, den er like liten fortsatt, selvsagt plantet på feil sted i verden... Tør vel knapt nevne den blå drueplanten jeg kjøpte... Et drivhus hadde kanskje vært det ideelle her også, sett i forhold til diverse optimisme!

  SvarSlett
  Svar
  1. Drivhus må man ha...sånn er det bare. Jeg hadde ønsket meg det siden jeg var jentunge og fikk i 40 års gave. Lykke kan kjøpes for penger.

   Slett
 4. Hyggelig å lese dine drivhustanker og erfaringer. Det minner meg om den gang jeg selv hadde, og gjorde meg mine erfaringer. Ha en flott sesong.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Skjønner ikke helt hvordan overgangen fra å ha drivhus til å ikke ha drivhus lar seg gjennomføre.

   Slett
 5. Ophiopogon det sorte gresset er egentlig ikke et gress, mentilhører lilje familien. Den har hviste blomster :-) Klarer seg hos oss, så den går sikkert hos deg også. Vi var litt ivrige etter å delen den i begynnelsen. Ikke lurt, den vokser skikkelig sakte!! Den sprer seg med utløpere, så når den setter i gang skjer det fort.

  Vet ikke om jeg hadde klart å tynne fruktene....selv om jeg vet man bør. Det vokser (og tørker) hos oss også :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, gresset mitt er nå oppgradert til lilje. Synd at jeg ikke fikk med meg denne kommentaren før jeg dro dit jeg var i helga. Der var det nemlig mange, og de var veldig billige. Jeg tenkte at jeg kan jo bare dele den jeg har. Ja så feil kan man ta. Fant mye annet da...

   Slett