lørdag 7. januar 2012

Planterommet mitt

På vaskerommet vårt er det varmere enn i resten av huset, og oppå varmtvannstanken er det enda varmere. Der starter våren.
Hit drar jeg med potter og jord. Det er litt upraktisk, for det er trangt, men det går. Jeg har hengt opp ei bitte lita lampe. En sånn med lysstoffrør. Jeg søkte om å få utvide til en større lampe, men fikk avslag.
Hit setter jeg planter som jeg vil ha stiklinger av. De tror det er våren og setter nye spreke skudd.

Stiklingene setter jeg i pluggbrett og dekker med plast. Ikke sånn helt nedpå, bare løst over slik at luftfuktigheten holder seg. Jeg synes det er vanskelig å vanne riktig, for noen vil ha mye og noen vil ha lite.
Hit setter jeg også frøpotter som skal spire ved 18-20 grader. Sånn som solsikker. Noen tror sikkert at jeg er gal som starter solsikker nå, for ikke å snakke om å så dem så tett. Det har seg slik at vi spiser dem. Jeg tar en neve fra fuglemattønna og sår i en liten potte. Det gjelder å så med jevne mellomrom slik at det alltid er nye på tur.
De har litt sånn nøttesmak og er supergode i salater. Jeg bruker bare frøbladene, de to første som kommer. Kortreist mat er best. Jeg kommer som regel på det etter at vi har begynt å spise. Så setter jeg like godt potta rett på bordet. Ferskere får du det ikke.

10 kommentarer:

 1. Gosh så stas med solsikkespirer!!! Etter et restaurantbesøk på Jamies Italian der jeg fikk servert ertespirer på pastaen har jeg tenkt å prøve det også. Man kan angivelig bare ta erter fra tørrvareskapet og så. Så da blir det spirer fort her i huset! Takk for tips!

  Jeg har 3 Pelargonia 2 Dronning Ingrid og en duft. Ingen av dem tror det er vår. De er ikke klippet ned (trodde jeg skulle kaste dem) og er laaange og skrantene. Noe tips om hva jeg kan gjøre med dem? Bør jeg klippe dem ned, begynne å vanne og gjødsle og sette dem under plantelyset på planterommet? Tror ikke de laaange grenene er særlig lure å stiklingsformere...

  SvarSlett
 2. Så nydelig med spirer! Har jeg aldri tenkt på at solsikkespirer lett kan lages!

  Synes det var dårlig at du fikk avslag på lampa. Du kan jo sende inn en klage. Det pleier å være klagerett :))) Fin lørdag! Hanne

  SvarSlett
 3. Jammen var det frodig og fint på planterommet ditt. Det er egentlig ikke så mye plass man trenger!

  SvarSlett
 4. Lin, du skal bare klippe ned pelargoniene og sette dem under plantelys, så kommer de seg nok. :)

  SvarSlett
 5. Lin: Jeg har også noen stående som jeg trodde jeg skulle kaste. Det blir kortklipp og de nye skudda har jeg tenkt å ta til stiklinger. Det må både varme og lys til for å få dem i god vekst.
  Hanne: Sant det der med klagerett, kanskje jeg skal prøve en gang til.
  Vivi: Litt er bedre enn ingenting, og det gir veldig mye glede.
  Utsikt mot Lurfjellet: Enig med deg.

  SvarSlett
 6. Takk for hjelp både her og der ;)
  Jeg klipper ned og setter dem på planterommet i morgen den dag :)

  SvarSlett
 7. Deilig med et eget planterom. Her i huset har jeg ikke det. Men bruker drivhuset da.

  SvarSlett
 8. Du må prøve å overtale gubben om å få et større vekstlys såklart! Smart å lage nye stiklinger på den måten!

  SvarSlett
 9. Du får ta fredspipan med hövdingen och lite kvinnlig list så får du säkert flera ljusrör. Själv har jag beställt dom av sonen, servar som bara rakkar'n med favorimiddagar när han kommer hem från jobb. Hoppas det hjälper..
  Dina spiror låter faktiskt riktigt goda :)

  SvarSlett
 10. Med så mange fornuftige støtteerklæringer tror jeg faktisk tiden er moden for reforhandlinger. Enten det, eller ligge lavt i terrenget og heller hente det inn igjen ved å gjøre om stua til planterom litt lenger ut på våren.

  SvarSlett