onsdag 25. januar 2012

Drivhuset mitt. Uke 4

Den viktigste aktiviteten i drivhuset nå er å passe på at varmen fungerer som den skal. Det ser det ut til at den gjør. Ytterkanten har hatt en minus, en natt eller to, men så lenge det ikke varer lenge av gangen tror jeg det skal gå bra. Der har jeg tøffinger i store potter. Så lenge rotklumpen ikke er frosset har de tilgang på vann. Da kan lufttemperaturen være ganske lav. Tøffingene hos meg er oliven, fersken, blåregn, fiken og noen roser. Jeg lar meg overraske over hvor tøffe rosene har vist seg å være. Jeg har en mistanke om at dette kan bli en vane.

Dette er ikke en rose, men derimot fersktreet som vet å glede gartneren. Nå er det vår og om noen dager må jeg vikariere som bie. De forsover seg hvert år.

En ikke riktig så hyggelig aktivitet i drivhuset er jakten på fiendene. En svekket plante har mye mindre motstandskraft og blir et lett bytte for bladlus. Vi lærte en masse om cellestruktur på skolen, men det holder egentlig å vite det jeg har visst lenge. Har en plante tørket ut en gang kommer det bladlus. Hva man så skal gjøre med lusa? Jeg er veldig splittet der. Planter jeg tar inn i huset har jeg brukt å gi en dose Provado. Alt som kommer utenfra har med seg noe. Jeg har liksom ment på at en liten forebyggende dusj er bedre enn å måtte behandle alt mange ganger utover vinteren. Men økologisk er det ikke, og alle planter som dør, eller klippes av havner jo i komposten og siden ut i hagen og ... Jeg vet det finnes oppskrifter med rødsprit, såpe, matolje etc. Jeg har prøvd det og den lusa som blir truffet dør, men alle som gjemmer seg lever like godt. Så må såpa vaskes av, og sum sumarum kan jeg likegodt spyle dem i kladt vann. Det går dog ikke i drivhuset, det blir for mye vann. Foreløpig plukker jeg for hånd en og en. Hvis jeg er der hver dag ... kanskje jeg kan holde dem i sjakk...

8 kommentarer:

 1. Det var dagens beste oppmuntring. Et ferskentre for helsens skyld -- det må være et forslag til NAV?

  SvarSlett
 2. Eg som trudde alt skulle bli så enkelt om eg berre fekk driv-hus......Leser dine driv-hus innlegg med stor interesse medan eg lurer på kva eg skal kjøpe.... kor stort, kva type og kva er egentlig behovet mitt. Veit berre at eg vil ha plass til å sitja nedpå, og så vil eg driva fram sommerblomer og grønnsaker. Så kan jo ynskja endra seg når driv-huset er der !! ha det godt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lurt å bruke litt tid før man kjøper, du er jo i gang med de viktige spørsmåla da. Lykke til.

   Slett
 3. Det er ikke nødvendig å spyle av såpespriten med rent vann. Jeg gjør aldri det på planter som står inne i drivhus eller planterom. Når jeg bruker blandingen ute, om sommeren gir jeg plantene en omgang med hageslangen etter noen timer, men jeg vet strengt tatt ikke om det heller er nødvendig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har mistet noen småplanter og har trodd det var fordi jeg ikke vasket av. Kan jo hende blandinga ikke var riktig... Vi lærer på skolen at den skal skyldes av, men det er ikke alt vi lærer der som er helt nødvendig heller...
   Vet du hvorfor klokka i kommentarene er feil. Jeg har justert innstillingene og den er riktig når det gjelder publiseringstid, men din kommentar ble ikke lagt inn før innlegget ble skrevet, for å si det sånn.

   Slett
  2. Nå må jeg si at jeg aldri har brukt blandingen på¨små frøplanter. Kun på større og mer etablerte planter. De tåler det i hvert fall helt greit :)

   Klokka vet jeg ikke hva som evt. er galt med :-\ men du har nok helt rett i at jeg IKKE la inn innlegget kl. 05.56 i går morges. Da sov jeg ;-)

   Slett
 4. Å.. så deilig og se skuddene som skal blomstre, nu kjenner æ det begynner og krible i magen , for snart skal æ sette på varme i drivhuset mitt og begynne med frø såing av sommer plantene,tomatene agurkene og masse mere, men æ venter til i slutten av feb, begynnelsen av mars , så foreløbi får æ bare følge med dokker som allerede bor sørå¨som har startet opp nu med drivhusene deres :< ))
  Ha en fin onsdag, hilsen Lisbeth ;O)

  SvarSlett