mandag 30. januar 2012

Norsk standard

Norsk standard er kjedelig greier. Det er ei knalldyr blekke som beskriver hvilken kvalitet planter skal ha for å kunne selges. Sånn som at roser skal ha minst tre kraftige skudd. Hvor det blir av de med ett eller to? Minst en lykkelig sommervikar har flere roser enn hun hadde planlagt.

Vi lærte om Norsk standard på gartnerskolen også. Jeg var til og med oppe til eksamen i emnet. La oss ikke rippe opp i det.

Nå skal vi ha en hel dag om emnet. Jeg er forberedt på en lang dag. (Jeg har til og med tenkt på at det er en mandag...) Det var til jeg fikk vite hvilken foredragsholder vi skal ha. Gamle læreren vår, Gøril, kommer. Hun som fikk laget underholdning av reglene for søppelsortering første skoledag.

Skulke? Hvem da? Det ville aldri falle meg inn, Norsk standard er jo et viktig emne.


2 kommentarer:

 1. Hei, Mari Anne!
  Så fint småbruk du har!
  I 1979 ble det av Norsk Standardiseringsforbund laget standarder for ulke planter. For roser heter det seg at de skal ha to greiner som går ut fra pode/okulasjonsstedet og en tredje grein som skal gå ut mindre enn 5 cm over podestedet.
  Så sier noen at disse reglene ikke gjelder lenger?
  Hva vet du om det, Mari Anne?
  Jeg er lidenskapelig rosedyrker og bor på Toten.
  mvh
  Dag Lyngar

  SvarSlett
  Svar
  1. Det vet jeg nok, at du er en lidenskapelig rosedyrker på Toten. Vi har truffet hverandre ved flere anledninger, både hjemme hos deg, på hagegaltreff hos Gartner Olsen, og sist på Vea, da du holdt foredrag.

   Kort svar: Ja, roser skal ha min. 3 greiner og godt fordelt rotnett. Roser med mindre enn 3 greiner er ikke salgsvare, men skal destrueres. De kan ikke selges på tilbud heller.

   Det lange svaret: Norsk Standard gjelder for alt fra skrutrekkere, via arealberegning for boliger og altså også kvalitet på planteskolevarer. NS 4401 er den du spør etter. Gå inn på www.standard.no og søk på "planteskolevarer". Der kan du kjøpe den (163,-), eller få se de første sidene. Jeg tror du finner svar på spørsmålet på side 4 og 5. Dette er 2000 utgaven og jeg føler meg rimelig sikker på at det er siste utgave.

   Slett