torsdag 18. august 2011

Detaljer i drivhuset.

Det hender at jeg får sjansen til å si hva jeg mener er viktig i et drivhus. Da har jeg alltid prioriteringslista klar. Den er slik:

Solseng eller kurvstol.

Hos meg kommer sola over tretoppene i slutten av januar. Selv om det er -25 grader ute, blir det +15 inne så fort sola kommer fram. Da er det så deilig å sette seg ned der inne. Jeg er verdensmester i fortregning. Selv om jeg må måke meg vei gjennom snøen for å komme ut i drivhuset, kan jeg glatt innbille meg at det er sommer når jeg sitter der inne.
Automatisk lukeåpner.

Jo større drivhuset er desto lengre tid tar det å varme opp. Små drivhus derimot blir fort varme og plutselig er det for varmt. Lukeåpneren er en kolbe med voks inni. Voksen utvider seg og presser et stempel opp. Den tåler ikke frost. Jeg har sjekket.

Innlagt strøm.
Det koster litt å få lagt inn strøm, men det må man ha i et drivhus. Det er ganske enkel matematikk: En liten vifteoven som frostvakt 14 dager før og etter sommeren. Det betyr at du har forkortet vinteren med en hel måned. Det er en billig sydentur spør du meg.

Innlagt vann.
Vi har valgt å ha sommervann i drivhuset. Da la vi bare en vannslange i samme grøfta som strømmen. Vi åpner den i begge ender på høsten. Et stykke utpå våren tiner den. Vinters tid trenger jeg ikke så mye vann derute og da fyller jeg bare en vanntønne. Den tønna er grei å løse opp gjødsel i og vannet får riktig temperatur også. Min er på 80 liter.


Heller på gulvet
Det er selvfølgelig en smakssak, men jeg liker å kunne flytte rundt på inventaret. Det er lett å holde det rent også.

Hyller
Da jeg bestilte nedfellbare hylleknekter misforsto jeg slik at det kom 3 ganger så mange som jeg hadde ment. Alle er i bruk. Hjemmesnekrede hylleplater fungerer aldeles utmerket. Har planer om å male dem også, men de er jo i bruk hele tiden...Mange festepunkt.
Det skulle jeg ønske at noen hadde fortalt meg før jeg monterte huset. De beste festepunktene får man ved å tre ned flere bolter i profilene enn det som er nødvendig for monteringen. Disse kan siden enkelt flyttes til ønsket høyde. (Bolten helt til venstre.) Det er mulig å sette inn etterpå også, men det er litt pjukel å få dem til å sitte og de detter ut når de skal justeres i høyde. (Bolt nr. 2 fra venstre.) Jeg anbefaler 1-2 ekstra i hver profil. Da har man mange fleksible fester. Jeg klipper av en bit patentbånd, to hull, som jeg fester ... nei dette ble for kronglete...kom innom en dag så skal jeg vise deg hvordan. Det er veldig enkelt og kjempebillig. De to til høyre er for å feste bobleplast og småting.Undervanningsbrett
Planter i små potter må ha tilgang til vann hele tiden. Du greier aldri å vanne nok på varme dager. Jeg bruker helt vanlige Vefibrett, en isoporplate og en fiberduk. Isoporen flyter opp og duken henger ned i vannet. Fungerer perfekt.

Kasse til potter og jord.
Jeg er litt rotete av meg, så pottene har lett for å bli slengende rundt og det er det ikke plass til i et drivhus. Denne vedkassa er dypt savnet innomhus og jeg har sagt at den kommer inn så fort noen har snekret en ny jeg kan ha ute.

Husket jeg å nevne solseng? Kombinasjonen solseng/druer er virkelig å anbefale.


Legg merke til drueklasen rett over puta. Min vinstokk er plantet slik at røttene er utenfor og selve planten innenfor. Det er enklest å få til om man gjør det når drivhuset settes opp.

7 kommentarer:

 1. Dette var ei grei innføring om kva som er kjekt å ha i drivhuset. Sjølv om eg ikkje har det same, så trur eg nok at ein dag så må noken planter vike plassen for ei seng/god stol. God helg.

  SvarSlett
 2. Det tipset med å tre inn ekstra boltar i listene mens ein set opp huset skulle eg òg ynskt nokon hadde sagt på forhånd. Neste år skal eg ha straum (trur eg) og sette opp hyller. I år står alt på golvet = fullt.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Åhhh så bra post!!! Som bestilt!!!
  Tusen takk!

  SvarSlett
 5. Solseng er def. det viktigste :) Ønsker meg et drivhus - og det må selvsagt være stort nok til at jeg får plass til jernsengen, som nå står på stabburet :D Fin gjennomgang av drivhuset.

  SvarSlett
 6. Skulle ønske jeg hadde hatt plass, solseng med druer, 15 grader i sluttet av januar, låter fantastiskt. Men, med liten plass er det alltid noe man måste försaka.
  Jag går ut i søppla och hämtar tillbaka rabarberen, ger dom ett försök. Det är gamla, smakfulla rötter jag en gång fått av en gammal nabo. Tack för hjälpen :)

  SvarSlett
 7. Jeg er veldig enig! Seng er viktig. Viktigst. Og ståhøyde, selvfølgelig. Når jeg får ståhøyde (dvs. en runde eller to med Leca) skal jeg ha drivhusseng igjen. I har har jeg egentlig ikke drivhus.... det er jo bare tomater der.

  Takk for en god påminnelse og en grei huskeliste!

  SvarSlett