tirsdag 26. juli 2011

Nybrott

Da vi kjøpte småbruket her var åkerlappen brukt til kornproduksjon. Så ble jordet lagt om til beitemark og ikke veldig godt vedlikeholdt. Nå ønsker vi å produsere grønnsaker for salg. Min første tanke var å bruke alle sju målene. Heldigvis hadde agronomsønnen bedre innsikt i hva det ville kreve. Vi driver nemlig håndtverk. Sett bort fra vår tohjulstraktor som har jordfreser, skjer alt med greip og spade. Når kveka har fått spre seg uten konkurranse blir det mildt sagt en utfordring å ta i bruk ny mark.

Håpløst prosjekt? Kanskje det, men hvis jeg legger lista på riktig sted... Kamplysten er det ingenting å si på. Planen er å ta det bit for bit, bokstavlig talt. Nybrott har aldri vært lett, men metoden som fungerer for meg er følgende: Først snauklipper jeg området med ljå. Så ruter jeg opp stykket med kantskjæreren. Rutene lager jeg akkurat så store som greipa mi. Det er en "damegreip". Torvbiten jeg løfter opp blir ikke tyngre enn at jeg greit nok kan riste jorda av. Røttene kjøres bort i en "dametrillebår". Det er dette som gjør det overkommelig. Jeg må gå dobbelt så mange ganger, men jeg orker også å holde på mer enn dobbelt så lenge. Men hvorfor jobbe lenge? Jeg tar heller noen ruter hver dag. Med disse "rutene" mine blir det også veldig lett å måle hvor mye jeg har gjort, og det er veldig motiverende.


År for år utvider jeg kjøkkenhagen og har som mål å dyrke opp...litt mer.5 kommentarer:

 1. Lykke til med mange, mange ruter. 7 mål er mye for håndkraft, men er det noen som klarer det, er det nok deg :-)

  Ps. Så lurt med lenkebilde til 1000 Åpne hager. Jeg har hermet etter deg.

  SvarSlett
 2. Dette klarar du! Eg er så glad for alle som tenkjer at det går an å gjere det med muskelkraft, det har folk gjort før oss og vi kan klare det no og. Du vert nok sterkare og for kvart lass du køyrer vekk. Lukke til!

  SvarSlett
 3. Heisann, dette høres jo ut som et virkelig flott prosjekt! Også så spennende med å selge grønnsaker! Håper du selger noe spennende, kanskje også noe som ikke normalt er til salgs på Rimi :)

  Ett lite forslag. Hva om du spør hva en nærboende bonde skal ha for å enten 1, låne bort traktor, plog og harv til din Agronomsønn, evt 2 hva bonden selv skal ha for å ikke bare pløye sitt eget jorde, men å også ta ditt mens han alikevel er ute å kjører. Kanskje kan du få tatt et skikkelig raus først som sist. Du kan jo bare be ham om å ta noen få av målene dersom det blir litt mye å brått ha sju :) å drifte.

  Uansett så ønsker jeg deg virkelig lykke til!!
  Om du skal ha gravedugnad en dag, så kommer jeg gjerne oppom en dag og tar i et tak! ;)

  SvarSlett
 4. Lykke - lykke til. Hvis du vil ha et tips så er det å gå inn å se på Mia sitt grønnsaksland, med opphøyde bed - da gjør du ferdig en og en firkant. Du kan også ha fiberduk i bunn, så kommer det ikke opp noe fra marken - med mindre du skal høste med maskiner... Alt dette visste du sikkert, pytt samme! Lykke til en gang til - du trenger det. Jeg kjemper om plass med brennesle, kveke og kløver, så jeg vet hva du driver med. Hanne

  SvarSlett
 5. Hei Mari Anne! Har nettopp hatt en hyggelig tur på bloggen din og ser at her var det mye; både nyttig og vakkert! Kjenner meg godt igjen her, det å rydde nytt land for bed eller beplantning. Det er tungt arbeid, så jeg liker godt ideen din om å ta det litt etter litt og samtidig ha roen på at, det er bare sånn det må bli! Jeg vil gjerne følge deg på nye eventyr, derfor legger jeg meg som følger. Velkommen til en titt hos meg!

  SvarSlett