torsdag 14. juli 2011

Valgets kval

I februar sådde jeg to pakker med georginefrø. Det var sommergeorginer og fargemix.

Jeg har ikke helt forstått forskjellen på de som kalles sommergeoginer og de andre. De kalles da ikke vintergeorginer i alle fall.


Min plan var å velge ut en som hadde kompakt vekst og god farge, og overvintre den. Jeg gjorde meg knallhard og reduserte antallet betraktelig da jeg plantet ut. Det ble 14 stykker. Jeg er overbevist om at resten fikk gode hjem, så den økten var i grunnen overkommelig.

Nå skal jeg bare finne den fineste, og kaste resten til høsten. Det kan vise seg å bli vanskeligere enn jeg trodde. En er sitrongul og selv om den er fin både i vekst og farge passer den ikke her. Da er det bare 13 igjen.


Av de som har sprunget ut er alle fine på sin måte. Jeg velger meg ny favoritt hver dag.

En skummel tanke har sånn smått begynt å forme seg; tenk om den jeg velger ikke klarer vinteren? Kanskje "den" beste burde bli til "de" beste, for sikkerhetsskyld? Dessuten ser jeg at de setter frø...


...det kan se ut til at det blir en "god del" georginer her neste vår.

11 kommentarer:

 1. Forskjellen på "sommergeorginer" og de andre er ingen ting.

  Har en mistanke om at produsenter som bruker uttrykket "sommergeorgine" satser på at navnet gjør at alle kaster blomsten om høsten uten å sjekke om det har blitt dannet en knoll, for deretter å få lov til å selge deg en ny neste sommer.

  SvarSlett
 2. Ja, vakre var dei alle saman;-)

  SvarSlett
 3. Det er nok ikkje lett å finne ut kven som ikkje skal få leve til neste år. Dei er jo so flotte. Sommargeorginer kallar eg dei det året dei veks frå frø, neste år vert dei knollgeorginer. Men det er mange som vert overraska over at sommargeorginene set knoll.

  SvarSlett
 4. Vi kaller det sommergeorginer, som er frøformerte og som som kommer i blomst tidligere på sommeren - de andre kaller vi høstgeorginer fordi de kommer på ettersommeren og blomster til høstfrosten setter inn. Lykke til. Det blir nok ennå flottere når de vokser seg til :)

  SvarSlett
 5. Anonym15:42

  Jeg gir iallfall nr3 (og nr4) min stemme. Spenstige farger og fin kontrast i blandverket. Og nr5 ... Nr6 var spesiell i blomsten... Eh... du skulle ikke ta inn alle da? Sånn for sikkerhets skyld? ;)

  SvarSlett
 6. Støtter smg her. Om du skal kaste dem, kast dem gjerne hit... ;-)

  SvarSlett
 7. Du fikk mange fine, skjønner at det blir vanskelig å velge. Jeg ville definitivt beholdt nr 3 og nr 6 og...

  SvarSlett
 8. "høstgeorginer" har jeg aldri hørt om. De georginene som jeg har sådd blomstrer om høsten samme år, mens knollene jeg har overvintret blomstrer på sommeren - og begge "utgaver" holder på helt til frosten kommer.

  Hvis jeg måtte velge to av de på bildene ville jeg valgt nr.: 2 og 6, men hadde jeg hatt plass ville jeg valgt alle.

  SvarSlett
 9. Godt å høre at dere ser problemstillingen. Alle 13 kommer nok ikke inn, men mer enn en blir det nok. Det hadde kjentes bedre om jeg fikk "omplassert" dem, så dem som kommer på besøk etter første frosten kommer nok til å måtte ta med georginer hjem.

  SvarSlett
 10. Jag tycker om dina georgiener, finast är det nästsista. Overvintring
  är inte det jeg liker best..

  SvarSlett
 11. 3+4+5 stemmer jeg på!

  Jeg sådde i fjor, og de fikk store og fine knoller, men her klarer jeg visst ikke overvintre noe sånt. :( De kom seg opp av jorda, men ikke over i noe trygt å overvintre i innen frosten tok dem. Men jeg har planer om å så selv igjen en gang senere og kanskje prøve meg på nytt.

  SvarSlett