lørdag 2. juli 2011

Klematisveps

I år er clematisen min finere enn den har vært noen gang. Jeg tror det er en "President" men jeg er ikke sikker for den hadde ingen merkelapp da jeg fikk den i en gruppe.

En av dagene oppdaget jeg små sorte prikker på klematisbladene. Når jeg så bedre etter var det ikke prikker, men bæsj - æsj.

Litt høyere opp var det et blad med en merkelig fasong...

...og på undersiden satt fetteren til den "Lille-larven-aldri-mett". Den var ikke fullt så sjarmerende, men likevel. Den kommer til å spise seg god og mett, slippe seg ned og grave seg ned i jorda. Der forpupper den seg og neste år er den en liten veps. Den har rød underside og er lett å fange. Den legger egg i stilken på klematisen og så har man det gående. Det eneste gode er at dette er super babymat for fugleunger. Alle småfugler i mils omkrets valfarter til mine klematis. Særlig alpeklematisen, der lever det av meis og fluesnappere om dagen. Jeg har hørt at larvene kan drepes ved å spraye med decis. Jeg lurer litt på hvor mye decis fuglebarna egentlig har godt av. Foreløpig har jeg nøyd meg med å klapse veps og plukke larver. Japp, du gjettet riktig, høner liker også larver.

5 kommentarer:

 1. Du kan også strø maurkverk på bakken og ta dem på puppestadiet. Bedre for fuglene, tenker jeg.

  SvarSlett
 2. Ja , då har eg også hatt klematisveps uten å ha vite kva det er... Den blir meir systematisk kverka heretter!!

  SvarSlett
 3. hildeg: God ide.
  Mariann S: Før St.Hans kan du se etter de små kulene med egg på stilken. De "popper" du med neglen og vips var de larvene historie.

  SvarSlett
 4. Flott informasjon. Nu er det bara att gå ut på jakt, dom där bladen känner jag igen.

  SvarSlett
 5. Nydelig klematis. Håper du klarer å få kontroll med gjestene. Slik grådighet må vi gjøre noe med. Lykke til.

  SvarSlett