søndag 19. desember 2010

Cyclamen hederifolium

En av plantene som har gledet meg mest denne høsten er Cyclamen hederifolium. (Alpefiol med eføylignende blader.) Jeg sådde den i 2009 av frø fra Trädgårdsamatörarna. Den var merket 'Album', hvilket den beviselig ikke er. Nå kan det selvfølgelig tenkes at jeg har fått tak i frø som ikke ble ført inn i sålista for det er to potter, og jeg kan ikke huske at jeg priklet dem. Likevel tror jeg at det høyst sannsynlig skyldes at morplanta har vært hvit, men at hun har hatt en purpurfarget frier på besøk. Det å sende sortsnavn med frø er egentlig en uting, det skal uansett ikke følge den nye planten videre i livet.

Frøene ble bløtlagt et døgn eller så i lunket vann med en dråpe zalo. Deretter ble potta satt bak varmtvannstanken. Jeg bruker Ontario rock garden & hardy plant society sin frøguide. Den inneholder detaljerte så anvisninger for 7000 arter. Jeg mistenker at rådene er i overkant kompliserte, og har jeg nok frø prøver jeg flere metoder. Erfaringen så langt er at noen frø spirer uavhengig av hva jeg gjør med dem, mens andre spirer ikke uansett hva jeg gjør med dem. Cyclamen spirte etter 36 dager på vaskerommet. Jeg er egentlig litt imponert over meg selv, for sannsynligheten for at jeg hadde glemt dem var større enn at jeg husket dem. At de bruker så lang tid på å spire er ikke helt riktig, for det skjer mye nede i jorda før bladene kommer.

Jeg sådde i 9 cm potter og overvintret dem frostfritt. I sommer sto de på husets nordside og helt på slutten av sommeren kom blomstene. Pottene fikk komme inn i drivhuset og blomstret helt til november. Jeg forsøkte meg på håndpollinering, men fant egentlig ikke helt ut hvor de vitale delene satt. At det ble frø skyldes nok heller flyvende hjelpere enn meg.

For det ble frø. Blomsten datt ganske fort av og stilken krøllet seg sammen ned i potta. Det var veldig fasinerende. Jeg har lest i Ian Youngs bulb log at det er som det skal og at frøene ikke modner før neste år.

I år har jeg sådd 1 potte med C. coum og 2 med C. hederifolium. (en merket 'Albiflorum' og en scented). I sålista er det ikke ført opp noen spire dato, men pottene er fulle av blader. Jeg tipper de har spirt så sent at jeg var lei hele lista innen de fant det for godt å komme opp i lyset.

Både C. hederifolium og C. coum beskrives som herdig i England. Jeg har planer om å teste det ut når jeg har litt flere planter. Egentlig tror ikke helt på at det gjelder i sone 4-5, men det må altså testes ut. Hvis de får løv over seg og et godt snødekke...Det må testes, for de er supersøte.

2 kommentarer:

  1. Dette må da være noe av det nydeligste jeg har sett!!
    Takk for titten, og lykke til videre med dem og deres barn og barnebarn :)

    SvarSlett
  2. Vilka supersöta små fröplantor. Synd att du inte redan har testat ut härdigheten för jag har visst beställt dom, det står ju inte att den inte är härdig.. hm.. nu känner jag mig dum, igen..

    SvarSlett