søndag 7. mars 2010

Ut på tur - aldri sur

Hønene våre er frittgående, særdeles frittgående. Har skrevet litt om dem før. Vinters tid må de riktig nok være innendørs, men vi slipper dem ut når vi er ute selv. Det bor nemlig en hauk oppi skogen her og den er sulten også om vinteren.

Selv om høner tåler mye kulde må de ha tilgang på vann. I vinter har det vært et problem. Vi har henget opp ei varmelampe over vanndispenseren, men vannet er like forgjort frosset hver morgenen. Den store ulempen med å gi dem varme er at de tror det er vår. De legger egg som gale, alle sammen. Vi svømmer i egg, og det er greit nok. Men så når de har lagt egg en stund vil de ruge, det også alle på en gang. Så nå kommer det ingen egg på en lang stund.

Høner har bare en bitte liten hjerne. De ruger selv om vi har tatt bort alle eggene. Nå ligger de i en haug i et reir og har det forhåpentligvis sosialt og trivelig. Fordelen med sammarbeidet er at de kan tillate seg å strekke på beina innimellom.

8 kommentarer:

 1. Hihi, så søte de er med de bittesmå hjernene sine :) Jeg har aldri tenkt på høner som særlig kulderesistente, det skorter nok litt på hønelærdom her. Da er det jo godt å bloggen din hvor jeg kan lære :)

  SvarSlett
 2. Jovisst tåler de kulde. En av dem har laget seg reir ute (under hønsehuset) og ligget der flere netter. -20 var tydeligvis ikke noe problem for henne.

  SvarSlett
 3. For en deilig verden. :-)

  SvarSlett
 4. Så heldig med god tilgang på egg nå som det snart er påske :)
  (Og hønsegjødsel til hagen til sommeren også, tenker jeg).

  Fint bilde :)

  SvarSlett
 5. Linnemi: Ja, ikke sant?

  Hilde: Takk.

  SvarSlett
 6. Kockiner er tøffe da hehe, har hatt noen av dem tidligere. De legger seg klukk bare en sier egg ;) Må si at hønsa deres er flinke som vil ut i snøen, mine er bare teite og står i døra og kikker ut, hehe :)

  Om det er varmt eller kaldt har ikke så mye å si for egglegginga, men antall lystimer :) Nå er det såpass lyst ute at det er ikke stor å gjøre med det.

  Om høsten pleier vi å la lyset ute styre hønene og etterhvert som dagene blir kortere stopper de å legge egg. Nå har rutinene våre blitt sabotert siden det har vert så kaldt at vi har måtte skalke for både vinduer og dører. Lyspæra har stått på siden midten av desember og vi har hatt egg siden jul.

  SvarSlett
 7. Skulle gjerne hatt høner, men jeg er allergisk ovenfor fjærfe.
  Flotte er de iallefall, og egg er godt! "Har du egg, har du mat", er det noe som heter.
  Men gjør de ikke som andre fugler, spiser snø/rim når de ikke finner vann?

  Ha en flott dag!

  SvarSlett
 8. Hønene mine elsker snø, men det er litt dårlig med det innomhus. Vinterstid får de bare være ute når vi passer dem. Til sommeren setter vi tak på hønsegården igjen og da er de ute hele tiden. Taket er tatt ned pga snø.

  SvarSlett