tirsdag 2. mars 2010

Purring

En dag jeg var ute og gikk en tur, fant jeg denne isoporesken liggende i veien. Den hadde antagelig blåst med vinden fra et hus hvor noen helt tydelig flyttet ut eller inn. Det lå litt forskjellig pappesker og sånt rundt omkring. Jeg har lurt på om jeg reddet esken fra å bli påkjørt, eller har jeg stjålet den? Esken var brukt. Den hadde vært transportert med SAS og var merket "Måsegg". Søppel, ikke sant?
Det spesielle ved esken var størrelsen. Den måler 20x40 cm. Så akkurat passe at jeg var villig til å gjøre meg til tyv for å få den. Jeg har fyllt med lecakuler, plantejord(ikke trov), såjord med perlite og vermiculite til å dekke frøene med. Purre skal ha det mørkt under spiring og må dekkes med sand (eller vermiculite når sanda er under snøen.) I boka står det at det skal såes 5 g pr. kvadratmeter. Nå hadde jeg ikke mer enn 1 g, og til 0,6 tenker jeg det blir helt passe. Nå står esken på badegulvet og skal ha 18 grader. Men for all del ikke over 21. Læreboka er "Grønnsakdyrking på friland", og ble skrevet på den tiden da sprøytemidler var det eneste saliggjørende. Jeg skummer bare raskt forbi de delene. Planteavstander og oppalstider er fortsatt de samme så boka gjør nytta den. Hvis jeg nå har gjort alt riktig skal frøene spire neste onsdag. Den som lever får se.
6 kommentarer:

 1. Anonym11:33

  Stilig. Jeg har gjort forsøk med purre, men uten særlig hell. Med en sånn stor, fin kasse hadde det nok gått bedre. ;)

  SvarSlett
 2. Ja det er søppel, ikke tenk på det ;) De har sånne små isoporkasser i ferskvaredisken i butikker som har det :) brukte et par sånne til tagetessådden i fjor. Mine har dreneringshull i siden som jeg tettet med brødposer.

  Purre har jeg sådd i år, ikke så mye da, men jeg hadde ikke fått med meg at de skulle spire mørkt! Da skal jeg dekke potta så fort jeg kommer heim. Takk for tips!! :)

  SvarSlett
 3. Jeg har hørt om purrebrev, men purreegg var nytt for meg. Jeg synes dette er et typisk eksmpel på å redde noe fra bruk-og-kast-mentaliteten og forsøpling av naturen. Naturvern på sitt beste! SAS altså...
  Lykke til med purrene dine, de var sannelig kravstore!

  SvarSlett
 4. Gjenbruk er tingen! Purre har jeg stort sett kjøpt som småplanter, uten at jeg egentlig husker hvorfor.

  SvarSlett
 5. Ninni: jeg må ile til å si at SAS har nok bare fløyet kassen fra nord til sør og har ikke noe ansvar i at isoporkassen hadde kommet ut på veien. Neppe eieren heller, natten i forveien blåste det uvanlig mye.

  Purre krever sikkert ikke så mye dill som dette, men når det skal så mange til kan man jo følge "oppskriften"

  SvarSlett
 6. Hei! Takk for gode råd om jord hos meg :) Oppfattet deg ikke som belærende, ikke på noen negativ måte iallfall! Jeg trenger å bli opplært, har ikke snøring selv når det gjelder hage - har bare kjempelyst på en flott hage!

  SvarSlett