onsdag 9. juni 2010

Kjøkkenhagen uke 23

Varmen har kommet. I drivhuset er begge lukene åpne. Det har gått med ganske mye tid til å panikkvanne alt som står i potter. Jeg ble så glad da det endelig ble meldt om noen dager regnvær. Nå har jeg fått plantet ut ganske mye, og flyttet hjertetreet (Cercidiphyllum japonicum) mitt. Etter å ha sett et voksent eksemplar ble det klart at den var veldig feilplassert. Nå har den plass nok til å bli stor og det gleder jeg meg til.

Nå er alle settepotetene i jorda. Puh. Vi gikk en liten inspeksjonsrunde i går kveld, mest for å se etter ugress. "Odin" har allerede kommet opp. Det er ganske utrolig for den ble satt sist, og det er mindre enn en uke siden. Jeg har satt potetene min ganske grunt fordi jeg ønsker å hyppe flere ganger. Det er selvfølgelig ekstra arbeid, men da blir jeg kvitt litt mer ugrass.

"Odin" er en ny sort som er under utprøving. Slik jeg har forstått det har man håp om å få den ut på markedet neste sommer. Jeg fikk mine settepoteter via noen som kjenner noen og er egentlig ikke helt sikker på hvor de kommer fra. (En forsøksstasjon tror jeg.) Det skal være en tidligpotet med resistens mot tørråte. Tidlig er den i alle fall, om hvis den tåler tørråte vil vi garantert finne det ut, for den slags er det godt med rundt her.

Gulrøttene bekymrer meg en smule. Jeg har sådd mange meter med gamle frø, og de har ikke kommet opp ennå. De spirte da godt i fjor, og spireevnen blir dårligere år for år, men ikke for alle frøene på en gang. Har de vært lagret feil? Det høres ikke sannsynlig ut, men man vet jo aldri. De skal få noen dager til. Hvis de ikke oppfører seg får jeg så en gang til. Hvis vi får en god sommer burde det holde. Det var jo dette vi helst skulle tjene penger på...

I kassene rundt drivhuset har det nå kommet gresskar. Der er det gjødslet med fersk hønsemøkk, og jeg vet ikke om noe annet som tåler det.

Tomatplantene har endelig kommet over i jordsekkene. Jeg har vært litt sent ute både med å så og prikle. De er rett og slett litt pinglete. Overskuddsplantene har jeg satt ut. Blir det noe er det bra, hvis ikke er det ingen katastrofe, de var på vei mot komposten likevel.


3 kommentarer:

 1. Anonym10:04

  Det kan jo være vann/varme-forholdet i jorda som plager gulrøttene. Jeg har også laber spiring i år, men etter å ha jkørt sprederen litt på en varm dag kom det iallfall opp mer.

  SvarSlett
 2. Disse rapportene fra kjøkkenhagen er så utrolig koselige!
  Ønsker deg lykke til med gulerøttene!!!

  SvarSlett
 3. smgj:Jeg får ha litt mer tålmodighet med dem.

  Lin: Så hyggelig at du synes det. Jeg skriver dem mest for å kunne gå tilbake og se når jeg bør gjøre hva neste år. Og for å huske hva som var vellykket og (hva som ikke var det). Jeg har vært litt redd for at det kan oppfattes som "skryte av alt jeg har gjort innlegg" men det er ikke meningen.

  SvarSlett