torsdag 10. juni 2010

Klesklypetre

Vi dyrker mye rart i hagen vår, men klesklyper - nei det kjøper vi på rema.

Hvorfor vi har et tre fullt av klesklyper? Jo det har seg slik at det finnes to typer (greiner). De som vil gå på diskotek og de som vil lage barn. Jeg vil helst ha dem til å lage barn. Hvis greina vokser rett opp tror den at den er ung og kan gå på dans, mens hvis den vokser rett ut kjenner den seg gammel. Vinkelen inne ved stammen skal bli sterkere av det også sier de som vet noe om det. En sterk grenvinkel betyr at treet kan bære mer frukt uten at greina knekker.

Men vakkert, nei det er det virkelig ikke.

8 kommentarer:

 1. Men kan man ikke bruke slike klyper av tre ??

  SvarSlett
 2. Jovisst kan man det, og det ville være mye penere, nei jeg mener mindre stygt. Det var bare at jeg hadde bare i plast.

  SvarSlett
 3. Det der skjønte jeg rett og slett ikke noe av ;) Kan du ikke klippe bort grener som vokser uønsket? Jeg ser en del frukttrær med grener som går i rett vinkel ut fra stammen, er de svakere til å bære enn de som vokser rett opp?

  SvarSlett
 4. Hm - da må jeg nok forklare det bedre. Greiner som vokser rett ut, helst 90 grader, er mye sterkere inne ved stammen. De brekker ikke når det kommer mange epler. De setter også flere fruktanlegg. De som vokser oppover bygger treet i høyden. Der treet blir beskåret kommer det nye skudd, og de forsøker å reparere "skaden". De vokser som regel rett opp og kalles villskudd. Det er de gamle grenene som bærer mest frukt. På unge trær vil man gjerne beholde de fleste greinene, men forme dem slik at treet får den fasongen man ønsker. Det går fint å tvinge veksten i den retningen man vil om man bare gjør det tidlig nok.

  Lang og kronglete forklaring. Kommer du innom en dag skal jeg vise deg, det er mye lettere.

  SvarSlett
 5. Ser lika stiligt ut som en julgran tycker jag, är det dina egna träd? Jag försökte meg med klädnypor ett år men fattade inte helt så jag satt dom helt in mot stammen i riktig vinkel, ja, dom brack nästan allihopa, nu hänger det ful skiftnycklar och annat i grenerna i stället.. Kjølemarken är ett härk, men du får nog bukt med dom till slut !

  SvarSlett
 6. Klesklypene må henges på tidlig, mens kvisten fortsatt er myk. Etter som treet vokser flytter man klesklypen utover. Det er mest aktuelt for helt unge trær. Dette ble podet i fjor vinter.

  SvarSlett
 7. Tusen takk for kjempefin forklaring! Nå skjønte til og med jeg det ;)

  SvarSlett
 8. Takk for flott forklaring! Den ideen skal jeg merke meg når jeg kjøper inn nye frukttrær. De jeg alt hadde kjøpt ble raskt spist opp av rådyr og bever, så nå er de som busker å regne siden de har måttet skyte fra roten ;-)
  Det var jo fargerikt med plast klyper! :-D

  SvarSlett