lørdag 5. juni 2010

Med hvilken rett?

Jeg har gjort meg noen tanker om rett og galt. Jeg mener, vi kunne lite for at vi ble født som menneske i den rike delen av verden. Statistisk var vel sjansen for å bli fattig bonde i en afrikansk landsby mye større. For ikke å snakke om insekt. 80% av alle levende vesner er insekter.

Hvis du hadde vært et insekt som la eggene dine i knoppene på epletreet mitt ville barna dine møtt et kjempemonster som knuste dem uten at du kunne gjøre noe med det.

Jeg er ikke helt sikker på hva medhjelperen min heter, og om h*n er venn eller fiende. Blomsten ser rimelig ødelagt ut. Hvis den tar larvene er det jo bra, men det blir neppe eple av den blomsten der.

De første larvene jeg fant hadde spunnet seg inn i blader. Nå finner jeg larver både her og der. I dag var det kommet enda en type. De var mange søsken spunnet sammen mellom to blad. De lever ikke lenger de heller.

Men med hvilken rett kan jeg klemme istykker, knuse, mose, massakrere i hagen? De er levende vesner som bare har ett mål; spise og formere seg. Det har gått mange liv tapt fordi jeg på død og liv vil ha et eple jeg har dyrket selv.

4 kommentarer:

 1. Anonym17:39

  ... og hvor mange liv går tapt dersom du heller spiser et amerikansk eple dyrket i en epleåker rutinemessig sprøytet og deretter vokset og lagret i gasskontrollerte lager før de ble fraktet til fruktdisken på rema?

  SvarSlett
 2. Du har selvfølgelig rett. Av og til er det kanskje best å ikke vite hva maten vi spiser har forårsaket på sin vei til oss. Enda en god grunn til å spise kortreist mat. Stenfrie druer smakte ikke helt det samme etter at jeg fikk vite hva de hadde vært utsatt for.

  SvarSlett
 3. Steinfrie druer er jo bare sprøytet med et naturlig plantehormon, jeg klarer ikke helt se at det er så mye værre når vi mennesker tilfører druene gibberellin enn når druestokken selv gjør det...

  SvarSlett
 4. Jeg har visst ikke fulgt godt nok med i timen. Jeg fikk med meg at det sprøytes mye, men at det var helt naturlig? Jeg er nok litt skeptisk til at det brukes så mye hormoner, både veksthemmende og vekstfremmende. Det kan godt tenkes at det er helt ufarlig, men hva med alt det vi ikke vet? En ting er at vi skal ha små julestjerner, de spiser vi tross alt ikke. Men er det virkelig behov for druer uten stein?

  SvarSlett