søndag 24. januar 2010

Stemor i større potter

Vaskerommet er blitt til planterom, stua også for den saks skyld, men det er jo bare for en 4 måneders tid så det går bra.

Her potter jeg opp stemor. Valget falt på 9 cm potter, skal man først ha stemor, så skal man. Hos meg fungerer det best med samlebånds metoden. Jeg fyller arbeidsbakken med potter og skuffer jord oppi. En blyant må gjøre nytten som priklepinne. På gartnerskolen bruker de denne, og jeg må se om ikke det lar seg gjøre å "låne" en. Utfordringen er å få planta dypt nok, frøbladene skal helt nedpå jorda. Og det uten å ødelegge stilken. Det virker fryktelig brutalt å holde fast i de spede bladene, men blader og røtter vokser ut igjen. Dersom stilken er klemt eller brukket er det ikke håp.

Jeg ser at bladene er blitt litt gule. De er kanskje litt sultne. Jeg får lete opp fullgjødsla og se om en nitrogenmiddag eller to hjelper.6 kommentarer:

 1. Anonym09:59

  Nitrogengjødsel hjelper sikkert. Og lys. En god priklepinne spikker du selv. Jeg liker de flate godt. Da stikker jeg ikke hull, men "rører". Og så bruker jeg flatsiden til å plukke opp småttingene.

  SvarSlett
 2. Det er jo snart vår hos deg! Selv har jeg bare kommet til noen basilikumfrø og noe tomatplanter. Nye frø er bestilt. Men det der med å begrense seg til noe få sorter, det får jeg ikke til. Ringblomster har jeg alltid. De dukker opp av seg selv i blomsterbedene utover våren.
  Lykke til med gartnervirksomheten din.

  SvarSlett
 3. smgj: Priklepinner er etter det jeg har skjønnt en veldig personlig sak. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle kunne venne meg til det. Nå tror jeg ikke jeg klarer meg uten. Startet ut med blomsterpinne, det går det også.

  Margrethe: ops, basilikum hadde jeg glemt. De kan jeg også så nå. Da blir det frem med jord i dag også. :) De selvsådde ringblomstene kommer så sent hos meg. Skal det bli noe av dem må jeg nesten hjelpe dem i gang.

  SvarSlett
 4. En tung men nødvendig plikt før priklesesongen er å gå på café og få med seg de fine, lange flate priklepinnene som de tror er til å røre i kaffeglassene med. Det virker som om du er midt i pliktperioden nå. Kanskje tiden er inne for å møtes på en café?

  SvarSlett
 5. Uff ja, kanskje jeg må ta meg sammen å få det overstått. Når på dagen passer slike pliktoppdrag best for deg? Jeg kan klemme det inn nesten når som helst. (Kvelder er billigst, da har jeg gratis reise.)

  SvarSlett
 6. Nå ble jeg inspirert til å starte sådden :) Jeg skal til Drammen om ikke så lenge og kan stikke innom Gartnerutsalget i Lier og kjøpe en av de gule priklepinnene til deg?

  SvarSlett