onsdag 20. januar 2010

Jeg tar sjansen

Jeg har lest Helen Fredholms bok. Det er inspirerende lesning i vinterkulda. Hun skriver at hun sår et slag sommerblomster hvert år. Et slag. Jeg ser det praktiske i å ha mange av en, både i oppal og når det skal plantes ut. Det vil unektelig gi et mer helhetlig inntrykk enn det lappeteppet jeg lager meg.

Teorien er grei nok. Mange av en heller enn få av mange. Så var det praksis. Hva i alle dager skal jeg velge bort? Jeg innser at jeg tidligere har sådd etter prinsippet "Tenk om dette var min siste sommer". Nå viser all erfaring og statistikk at jeg har like mange sommere foran meg som bak. Da tar jeg sjansen på å redusere mitt sommerblomstutvalg til fem sorter i år. Sa jeg fem? Det var ikke helt lett det heller, men har er lista:

Stemor - fordi jeg fikk frøene av gode venner som ville meg vel,
Erteblomster - fordi jeg elsker å ta dem inn i store buketter,
Blodbeger - fordi den både henger og klatrer og det passer bra til kurvene i hønsegården,
Nigella hispanica 'Lovey-Dovey' (Kalles den Junkeren i det grønne?) og
Ringblomst. Jeg vet den kan såes direkte, men det har aldri fungert hos meg. Den kom med i utvalget i skarp konkurranse med løvemunn, og vant bare fordi den har 3 uker kortere oppalstid.

Som dere ser er stemorsblomstene i fin fart. De må snart ut av pluggbrettet og over i potter. Jeg har ikke bestemt meg for om de skal få 6 eller 9 cm potter. Noen av gartneriene bruker vel 11.5 tror jeg, men det kommer ikke på tale her hos meg. Det har jeg bare ikke plass til. De er da nesten hundre stykker disse "mødrene".

6 kommentarer:

 1. Det er fint med mange - av en. Gir rolig bilde.

  Anbefaler 9 cm pottene. Min gartnervenn har gjennom de siste 20 årene stadig økt pottestørrelsen. Det gir krafitgere, sunnere planter. - Og stemoren kan "snart" ut i kaldbenken! ;-)

  SvarSlett
 2. Eeeeeeeen sort!!! herrrejemini....
  Tross gode forsetter blir det alltid minst 20...

  SvarSlett
 3. Det blir sikkert flott med få sorter og mange av hver, men jeg hadde aldri i verden klart å velge bort mange av "må-ha-hvert-år" plantene.

  SvarSlett
 4. Så herlig spirebilde. Jeg har også lest boka til Helen Fredholm og den er veldig inspirerende.
  I år blir sommerblomster kjøpt, det er i allefall tanken.
  Ønsker deg lykke til med sådden.

  SvarSlett
 5. Tar en liten bølge :)

  Her er valget også i gang. Det skal bli svært få sorter..

  SvarSlett
 6. Oooojjj! Her blir det nok vanskelig å velge bare fem, ja! Men jeg hadde spart meg for mye arbeid ;o) Stemor kommer jo i mange farger, så det hadde nok blitt den hvis jeg skulle begrense utvalget! Lobelia er vanskelig å la være, og erteblomster må en jo bare ha! Nei, jeg klarer nok ikke å begrense meg i år heller! Stemor burde jeg vel få i jorden snart, jeg også! Det spirer flott hos deg i alle fall!

  SvarSlett