søndag 20. september 2009

Tatt på fersken

Vi har små rare huller i våre poteter i år. Det er inngangsport for råte og lagringsevnen blir lik null. Salgsvare er det ikke heller om noen skulle komme på den geniale ideen at de ville handle hos oss. Her om dagen fant jeg synderen, midt i akten:


Jeg trodde jeg så den rett inn i øynene, helt til den var kommet ut. Da fikk jeg se at den hadde rygget og at "øynene" var prikker på bakparten. For den kan da vel ikke ha to sett med øyne?Vår lille skadegjører er en kjølmark.

Jeg har lest ett eller annet sted, men husker ikke hvor, at kjølmark er mest plagsom dersom man dyrker potet i jord som har vært eng. Det forklarer saken. Planen vår var jo nettopp å dyrke potet som første kultur etterhvert som vi bryter opp enga. Da kan det hende jeg må tenke meg om en gang til. Wikipedia har dette å si om dem. I følge Caplex eter den potetene våre i 3-5 år før den blir til en bille. Hutte tu.

8 kommentarer:

 1. Jeg heller til den teori at en skal dyrke poteter på nybrott. De lokker markene inn i seg - og så er de vekk - de fleste! Slik får andre vekster være i fred neste år!

  Men som ellers, her er vel flere "skoler"!

  SvarSlett
 2. Hvis du ofrer noen markspiste poteter, deler dem i to og legger dem med snittflata ned på jorda rundt omkring i åkeren, så kan du gå daglige runder og plukke kjølmark under dem. Det vi i hvertfall redusere bestanden noe :-)

  SvarSlett
 3. Jeg hadde faktisk samme tro som harry her oven, det stod i en hagebok jeg kjøpte for månge år siden, så kanske du har fjernet dem nå slik at du slipper dem til neste år ??

  SvarSlett
 4. Jeg gir meg ikke sånn helt uten kamp. Hvis jeg deler noen i to, så er det blitt færre, men om det virkelig monner? Tja vi får se.Jeg har heldigvis en hel vinter til å tenke over saken.

  SvarSlett
 5. Disse larvene er noe av de ekleste jeg treffer på når jeg er ute og graver. Og de ser ut til å kose seg i blomsterbedene mine. Heldigvis er det færre i grønsakskarmene. Når man leser om disse i hagebøkene høres det ut som de forsvinner over natten, det kan jeg desverre ikke bekrefte.

  Jeg velger å tro a de blir færre, selv om det glinser oransje til tider. Jeg plukker og legger dem på et fat til fuglene...

  SvarSlett
 6. Sigrid: Jeg leste kommentaren din litt for raskt. Det var en super ide. Jeg går rett ut og serverer poteter til utysket.

  Pusepilde: Jeg har høner som spiser det meste. Dette kan vise seg å bli delikatesser.

  SvarSlett
 7. Hej.
  Tack för titten hos mig.
  Tråkigt när det blir mask i potatisarna. Du har ju fått många goda råd.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvarSlett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett