fredag 10. januar 2014

Kjempeverbena


For noen år siden sådde jeg Verbena bonarensis. Tror jeg fulgte oppskriften bak på frøpakken ganske slavisk. Det gikk i alle fall veldig greit og jeg var helt overbevist om at kjempeverbena, ja det klarte jeg. Året etter spirte de ikke. Året etter det spirte de ikke heller, men potta ble stående i drivhuset og i slutten av august spirte de likevel. Jeg fortalte dem at de var for sent ute, og heiv dem. I sommer som var skjedde det igjen. De fikk den nødvendige turen innom kjøleskapet og så: Spirte ikke,  spirte ikke, spirte ikke og spirte likevel i august. Jeg var egentlig litt forberedt nå og hadde lagt en slagplan.

Hos oss er verbena sommerblomst, men du skal ikke så veldig mye lenger sør før den betraktes som staude. Jeg har lagt merke til at den fra tid til annen overlever milde vintre. Fryser ned, javel, men overlever. En helt annen ting jeg vet om verbena er at den setter røtter veldig lett. Det er drømmeplanten å ta stiklinger av.

Og planen er som følger: Noen planter overvintres i stuevinduet, klippes ned gjennom vinteren og tar stiklinger når det nærmer seg tiden for at de burde spirt. Som back-up har jeg noen planter i drivhuset. Der holder jeg det frostfritt. Noen hos meg betyr 6 brett. Da kan jeg tåle å miste noen underveis.

 

9 kommentarer:

 1. Ja de er lette å ta stiklinger av som du sier. Lettere å overvintre noen planter, enn å så nye hvert år :-) Fabelaktig plante!

  Lykke til, det går nok strålende!

  Hilsen Kenneth

  SvarSlett
 2. Så lur du er!
  Jeg sår dem denne uken og håper på mer hell enn deg. Kanskje jeg har ett sånt Verbena gen ett sted for jeg har vært heldig flere ganger.
  I år skal jeg også prøve meg på V. spicta... Spennende!

  SvarSlett
 3. Huff, sånne tullefrø :-). Jeg har også lyst på kjempeverbena - sett bilder på nettet. Hm, jeg får kjøpe frø og håpe det går bra første gang for meg også - også vet jeg jo hva jeg skal gjøre til høsten :-). Kan tenke meg at det er finest med masse kjempeverbena siden de stikker hue opp over de andre plantene - og ikke er så tjukke og klumpete.

  SvarSlett
 4. Dette var interessant å lese. Jeg har akkurat mottatt en pakke frø i posten som jeg tenkte skulle til pers nå. Da blir det spennende om jeg lykkes. - Og gjør jeg det, så spørs det om jeg bør satse på å overvintre noen planter til neste år :)

  SvarSlett
 5. Nå fatter jeg mot igjen..akter å ha masse av kjempeverbena! Etter såing og kjøleskap-behandling skjedde det aldri noe og jeg gav opp. Nå skriver jeg ned disse supre råd og vink..tuusen takk! Det skal nok ordne seg..
  Min kjøpte verbenaplante står imidlertid nedplantet i hagen..vet noen om jeg bør grave den opp og ha den frostfritt resten av vinteren? (Jeg bor i sone 1)
  Mvh Eli ( trivelitravel)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har vel ikke så mye å tape på å prøve å grave den opp? Hos oss er det ingenting som kan graves opp lenger, nå setter telen seg. I sone 1 kan det til og med hende den overvintrer ute. Dekke den litt mot vinterfukt kanskje?

   Slett
 6. Ups, jeg som har bestilt frø og greier. Ja, ja, belager meg på spiring i august, da! Ganske flink til å overvintre ting inne i litt for varmt hus - oliventreet overlevde med et nødskrik, helt til sommeren da mannen syntes det så litt tørt ut....

  SvarSlett
 7. Jeg bestilte frø fra Frøtorvet i Danmark. De reklamerte med forbehandlet frø... og jammen stemte det. De spirte på badegulvet etter 1,5 uke og ingen kuldebehandling. Så nå har jeg priklet 20 planter og gleder meg til blomstring.
  Men idéen om å overvintre noen i drivhuset og ta stiklinger... det skal jeg huske på.

  SvarSlett
 8. Mine ble satt i kjøleskapet, og der ble de stående - influensaen tok meg.
  Men de kom ut igjen, og nå er det fire spirer. Ikke så imponerende, jeg sådde jo litt flere, men det er jo en start, ha ha. Neste år får jeg bestille fra Danmark, takk for tipset!

  SvarSlett