fredag 27. desember 2013

Komposten er full

Så skjedde det alle andre hadde forutsett, sett bort fra meg selv. Svigerdatter spurte til og med: "Hva skal du gjøre når den blir full?" Jeg svarte at: "Å neida, den blir ikke full. Når komposteringsprosessen går blir det en reduksjon av massen med 80 %. " At 80 er mindre enn 100 er greit nok, men det blir fortsatt 20 igjen, og det skal jo ha sin plass det og. En annen ting er at reglen om massereduksjon gjelder bare når prosessen går optimalt, og det er jo ingen selvfølge.

Slik så det ut når jeg åpnet. Å kompostere er pr definisjon å blande sammen i riktige mengder. Det trengs karbon, nitrogen, vann og luft. Blir det for tørt skjer det ingenting, blir det for vått råtner det og blir til en seig illeluktende masse. Min kompost var både for våt og for tørr. Hvordan er det mulig? I bunnen, et slimete, grisete lag. Midt i, helt tørr flis og på toppen, dampende kompost som på ingen måte var ferdig. Hva nå? Jeg har spadd det ut og oppi kasser og sekker. Så starter jeg på nytt. Kvist og kvast i bunnen, lag på lag med hønsemøkk, matavfall, flis og gammel kompost. Så blir det spennende å se om det blir varme og reduksjon av masse, eller om det bare blir til mye arbeid for meg.

 

4 kommentarer:

 1. Jeg er på jakt etter en sneglefri kompostbinge. Ser ut til at du har tatt en gammel søppelkasse. Er den sneglefri, eller er ikke det noe problem der du bor?
  Godt nytt år!
  Hilsen Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Det stemmer at dette var et søppelstativ før det ble bygd om til kompostbinge. Den fungerer forsåvidt, men den er litt liten og sneglefri er den så avgjort ikke. Vi er av de ytterst få som ikke har et snegleproblem...ennå. Dersom komposten går som den skal, vil den bli så varm at snegleegg dør. For å være sikker ville jeg nok valgt en av disse ferdigkjøpte. Enten kompostbjørn, eller aller helst ville jeg hatt den du kan snurre, "Compost Tumbler" eller noe sånt.

   Slett
 2. Hmmm jeg har veldig tynne lag, siden vi bare bruker den til kjøkkenavfall. Så da slenger jeg på en bøtte med matavfall fyllt til randen med kokende vann også et tynnt lag flis for hver gang. Jeg må innrømme at jeg vanner min endel med slage og varmt vann. Den tørker nemlig lett da den får ganske mye sol på seg.

  Står din i skyggen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi-hi, min er på vinterferie i drivhuset. Jeg ser at den går varm når jeg vanner litt mer enn jeg gjorde før. Hvis det lukter litt stramt har jeg i litt mer flis, det hjelper alltid. I dag var det 64 grader i den, så jeg kan ikke klage. Hønemøkka jeg har i hjelper jo også litt da... Til vanlig star den i skygge.

   Slett