onsdag 1. juni 2011

Euphorbia polychroma

Etter at de tidlige vårblomstrene har takket for seg, og fram til faren for frost er over, blir det en periode hvor det er lite som blomstrer. Derfor er denne saken veldig kjærkommen.

Den heter Vårvortemelk, Euphorbia polychroma, og er en fetter av julestjernene. Det gule vi oppfatter som blomst er egentlig høyblad og de blir sittende på kjempe lenge. Den danner fort ei kjekk tue og kan deles når du vil ha flere. Finner du den i hagesentret skal du kjøpe den selv om den ser pjusk og ynkelig ut. Den trives dårlig i potte, men det er en skikkelig tøffing. Hos meg står den vestvendt i veldrenerende sand. Det er mulig den fikk med seg litt niste da den ble plantet. Siden har den ikke fått noe annet enn det den kan finne selv.

Jeg så "Grønn glede" på nettv nå i morges. Der anbefalte de også vårvortemelk. Først ble jeg glad og tenkte, det var det jeg sa, dette er en plante alle bør ha. Så kom jeg på at jeg hadde jo ikke publisert dette innlegget ennå. Det har ligget klart et par uker i påvente av travle dager, hvor jeg ikke rekker å skrive. Men vi er altså helt enig, "Grønn glede" og jeg, vårvortemelk bør alle ha.

7 kommentarer:

 1. Denne er også en favoritt hos meg :-) Har beundret den i botanisk hage i mange år, og i fjor ankaffet jeg en til feriehagen. Litt pjusk var den i potte, og jeg er spent på hvordan den ser ut i år. Neppe så fin som din, men gjenkjennelig bør den ihvertfall være...

  SvarSlett
 2. Tusen takk for tipset! Jammen skal jeg kikke etter denne når turen går til Plantasjen på fredag =) Det er så kjekt med de som vokser i tuer, og stort sett klarer seg selv! Hagen er stor, og jeg har rikelig med plass!

  SvarSlett
 3. Vårvortemelk er en av mine favoritter også. Har beundret den hos naboen, og så fikk jeg bestilt frø - og nå har jeg mange. Den er kjempelekker og gjør utrolig mye ut av seg - til og med for den blir en stor tue!

  SvarSlett
 4. At den er en fetter av julestjernene.. det visste jeg ikke. Men at det er en av de få gule som jeg er glad i, ja det er i alle fall sikkert!

  SvarSlett
 5. Hyggelig at du slår et slag for denne fine planten. Jeg har en tue som kommer opp år etter år. Den virker litt sjenert, med sine delikate grønn- og gulfarger, og passer like godt sammen med andre stauder som den gjør som alenetue. Jeg visste heller ikke at den var i slekt med julestjernen, at den er den nordiske fetteren.

  SvarSlett
 6. Flott med entusiastiske ,unge gartnere!
  Fint med tips fra fagfolk.
  Nå må vi få handla sommerblomstene,skjønner jeg!
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 7. En vacker planta, en jag MÅ ha, var glad när jag hittade den igen, trodde den försvunnit ifjor. Iår växer den bra igen.

  SvarSlett