søndag 19. juni 2011

Vann til tomater

Tomater trenger vann, mye vann. Før har jeg dyrket tomater i jordsekker som lå rett på gulvet. Det fungerer, men skulle sekken tørke helt ut, eller det kommer et lite hull i den...ja da har man en utfordring.


I år har jeg forsøkt noe nytt. Jeg har plantet tomatene i 3.5 liters potter. Det er selvfølgelig altfor små potter, men jeg har klippet hull i bunnen og tredd en strimmel av undervanningsduk opp i jordklumpen. Pottene står på murstein og "veka" ligger ned i vannet. Altså: pottene står tørt, mens veka alltid er våt. Jorda i pottene kjennes fuktig og jeg er veldig spent på om det er passe mye vann, eller om det blir for mye av det gode.Alle fire sortene ble sådd samtidig og har fått samme behandling. Det er; 'Gardener's Delight', 'Money Maker', 'Riesentraube' og 'Gemini'. Hos meg er 'Gemini' raskest. Der kan vi høste den første tomaten ganske snart. Nytt av året er manglende griffelråte. Nåja, i alle fall foreløpig.
6 kommentarer:

 1. Så lurt! (I alle fall dersom det fungerer...) Kor stort hol klipp du i potta? Er det ikkje nok med det holet som er der fra før?

  SvarSlett
 2. Smart! Dette må testes til neste år.

  SvarSlett
 3. Lurt:) Krysser fingrene for godt resultat:)

  SvarSlett
 4. Anonym13:14

  Når du ser antydninger til griffelråte så gi tomatene en stor ss ren aske (aske fra ren ved) hver. Det fikser biffen.

  Gjenta 1-2 ggr i måneden resten av sesongen.

  SvarSlett
 5. Det kommer til å fungere helt suverent. Hvis du har litt størrlse på hullen i bunnen av pottene, vil røttene søke seg ned i vannet selv. Jeg har brukt sammme metode i mange år. Hos meg har jeg en rist liggende oppe på vannreservoaret, og pottene oppe på det igjen. Dvs at jeg får plass til enda mer vann, og dermed kan være en god stund og plantene har det allikevel bra :)

  Husk godt med gjødsel i vannet, da blir det enda bedre resultat ;)

  SvarSlett
 6. Tigerlilje: Jeg klipte mellom to av hullene som var der, om du forstår. Hullene som var der fra før ble litt små til å få undervanningsduken igjenom.
  Smgj: Asken står klar. Denne gangen skal det bli fine tomater.
  Line: Røttene er allerede på god tur ned i gjødselvannet. Der gror det godt med alger også. Er det som det skal?

  SvarSlett