onsdag 27. mai 2009

Tulipa tarda

Min svigerfar mener at dette er nordeuropas dårligst plasserte tulipan. Den blomstrer under benken på vår hellelagte uteplass. Det er en botanisk tulipan, en Tulipa tarda. Jeg har latt meg fortelle at den kommer fra Kazakhstan eller der omkring og at de der har tørre og varme sommere. Det tørreste og varmeste stedet jeg kan komme på er under benken inntil husveggen.

Der har den stått i mange år. Det har sakte men sikkert blitt fler også. Helt til for noen år siden. Jeg hadde tenkt å dele tua og finne andre "Tørre, varme" plasser til den. Det året må det ha vært ekstremt mye mus, eller ekstremt lite musemat å fremskaffe. Løkene lignet godteposer etter kinobesøk. Det må ha vært noen få små igjen under hellene, for nå kommer det nye blomster.

Blomstene ligner nesten på et speilegg, gult i midten og hvit ytterst på kronbladene. Jeg har sett andre beskrive den som smørgul, vel jeg vet ikke, blomstene åpner seg bare i sol, og det gjør ikke noe. Utsiden er fin den også, nesten bronsefarget. Tulipa tarda er ganske lav, 15 cm kanskje, og den blomstrer tidligere enn de andre tulipanene jeg har.

4 kommentarer:

 1. Trevligt og lærerikt innlegg. Utrolig at noe kan vokse fra under hellene. Jeg har denne tulipanen hjemme og nå vet jeg litt mer. Husket ikke navnet en gang :-)...

  SvarSlett
 2. Tarda er tøff og nydelig!
  Jeg har søstera også, T. urumiensis, den er helt gul og enda mer bronsefarga utapå, ellers helt lik.

  SvarSlett
 3. Dere er heldige som kan ha tulipaner. Her blir de umiddelbart spist av rådyrene. Men hvorfor heter den omtalte planten "tarda"? Betyr ikke det sen, nølende, den som venter eller noe i den dur?

  SvarSlett
 4. Det må jeg finne ut av, men idag har jeg lånt bort latinboka mi. Håper jeg får den tilbake fort. Hos meg kommer den tidlig, men det kan skyldes at den står lunt og beskyttet.

  SvarSlett