søndag 3. mai 2009

Og hekken vokste kjempehøy

Vi flyttet hit til småbruket vårt etter å ha bodd på byggefelt. Det jeg visste om hage var at innsynsskjerming var viktig for trivsel. Det var første prioritet. Det og trær som vokser seint. Vi plantet en søtmispelhekk, og med all plassen vi nå hadde til rådighet kunne vi koste på oss å la den vokse fritt.

Junisøtmispel, Amelanchier spicata er en fin hekkplante og jeg angrer ikke på valget. Den har hvite blomster om våren, blå bær som småfuglene elsker, nydelige høstfarger og den vokser fort. Hos oss tar den kveldssola og er til irritasjon. Jeg hadde ikke tenkt på at hekken kunne bli 3 meter + . Det mest irriterende er at den er så fin, ellers hadde jeg bare tatt den ned og plantet noe annet. En frittvoksende hekk skal tynnes ved rota og slett ikke klippes "midt på". Det har vi lært "the hard way". I år har jeg gått drastisk tilverks, jeg har rett og slett tatt ut litt mer enn halvparten av greinene. Alternativet har vært vurdert, i flere år, og blitt forkastet. Nå håper jeg at det skal bli nok småskudd til at jeg kan ta ut flere store greiner neste år og på den måten holde den i den høyden jeg ønsker.

2 kommentarer:

  1. Hekk er bra mot innsyn, men kjedelig når den også stenger utsyn. Høres ut som fornuftig å beskjære den kraftig.

    Ha en fortsatt fin mai!

    SvarSlett
  2. Det gjenstår å se om det var fornuftig, men noe valg har vi vel ikke, sett bort fra å flytte utplassen vår. Det har vært diskutert det og.

    SvarSlett