torsdag 20. mars 2014

Stevia

Junior, (som nå ikke er mer junior enn at han har fått lappen), hadde hørt om en sånn sukkerplante.Hvor ideen kom fra vet jeg ikke, men han fikk det i alle fall for seg at han skulle prøve seg på sukkerplantasje.

Vi kjøpte frø og ventet spent. Av posens 5-fem (!) frø var det ett som slet seg opp til overflaten. Puh. Den hadde et langt opphold på intensivavdelingen før den bestemte seg for å leve.
Vi holdt familieråd og bestemte oss for å toppe den. Toppen ble satt ned som  stikling og fikk tett oppfølging.

Noen plantasje ble det ikke, men det viste seg at de likte seg i drivhuset. Pottene har stått i kjøkkenvinduet mesteparten av vinteren og nå har vi nye stiklinger på vei.

Jeg synes det er litt vanskelig å bruke stevia i maten. Jeg klarer ikke helt å finne ut hvor mye jeg skal ha i. Det virker som om det er forskjell på hvor søte bladene er også. De som ble produsert om sommeren var søtere og tykkere enn de som kom utover høsten. (Ikke så merkelig egentlig.) Jeg endte opp med å bruke den i te og kaffe. Jeg tok ett eller to blader, rev dem i småbiter og strødde oppå kaffen. Så tygde jeg litt i bladet mellom hver slurk. Jeg liker igrunn kontrasten mellom de villt søte bladene og den bitre kaffen.5 kommentarer:

 1. bruke å tørke stevia og da knuser jeg 3 - 6 blader og har i fløten før den piskes.Sansynligvis hadde sødmen blitt bedre om fløten fikk ett oppkok med friske blader og latt det avkjøle til kjøleskapskaldt før man pisker,den framgangsmåten brukes jo med vaniljestang/frø.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert en god ide, og hvis jeg hadde likt å holde på på kjøkkenet...men det får andre ta seg av.

   Slett
 2. Så kjekt prosjekt å høyra om då. Har hatt Stevia-plante to ganger men kom aldri i gang med å bruke den.....

  SvarSlett
  Svar
  1. For det meste napper vi oss et blad som vi går og tygger på når vi har lyst på noe søtt. Vet ikke om det er så mye sunnere, men billigere og kortreist er det og det er argumenter som teller høyt her hos oss.

   Slett
 3. Hei!
  Kom tilfeldig innom bloggen din, og her var det mye spennende!
  Jeg har også prøvd meg på stevia, hadde en plante for noen år siden,uten det store resultatet...men gøy å prøve da:)
  Har siden i fjor samlet hageinnleggene mine på en egen hageblogg (http://mygardenbird.blogspot.no) før det var alle innlegg på hobbybloggen (http://alvashobby.blogspot.no) titt gjerne innom om du har lyst:)
  Ser gjerne innom deg igjen.

  Ønsker deg ei fin uke videre!

  SvarSlett