søndag 6. oktober 2013

Høstonn, eller våronn?

Jeg vokste opp i byen. Det jeg kunne om årstider på landet var at på høsten er det høstonn og på våren er det våronn. Slåttonn kom et sted midt på sommeren, sånn omtrendt.

Nå er høstonna over, det meste av det som skal høstes er kommet i hus. Det er en veldig god følelse. Det gir liksom litt ro i sjelen, men bare litt. Jeg vet så inderlig vel at snart kommer en vinter og etter den kommer våronna. Og våronn, det er travle greier. Alt som kan forberedes nå gjør det litt mindre travelt til våren.




Så hos oss pløyes, harves, lukes, gjødsles og såes, nei vent nå litt. Vi sår ikke, men alle de gamle grønnsakssengene gjøres klare for såing og dekkes så med halm. Til våren skal jeg dra halmen ned i gangene og det er klart for å så. Vi har forsøkt oss på "no-dig" prinsippet og det helt klart en måte å dyrke på som passer for oss. I utgangspunktet må det være fritt for rotugras. Det er en forutsetning. Dessuten må alt frøugras fjernes før det setter frø. (Les med en gang du ser det.) All åpen jord dekkes med halm. Jeg var litt i stuss på hvordan jeg skulle få gjødsla ned i jorda, men jeg ser at det ordner seg det også. Jeg legger ut nå på høsten og dekker med halm. Til våren hakker jeg det forsiktig ned i det øverste jordlaget. Det gikk helt greit å så i det og i løpet av sommeren ble det meste "borte".

Siden det er m-y-e nybrott hos oss i år kommer det til å gå med m-y-e halm. Vi fikk levert 4 rundballer i går kveld. Det høres så greit ut at man skal starte med ugrasfri jord. Vår utfordring har vært kveke. Jeg sier "har vært", men alle nye såbed må spavendes og lukes. Det er en jobb jeg ikke vil ha hjelp til. Jeg stoler på gutta mine i det meste, men ikke luking. Å finne alle kvekerøtter, for ikke å snakke om åkersnelle, er ikke for de sterke og uttålmodige. Hver rad jeg får ferdig i høst betyr en rad mindre til våren. Det må jo bety at jeg driver våronn nå, selv om det er høst.


3 kommentarer:

  1. Hei, likte å lese om jordene dine. Vi er litt i samme båt. I vår fikk vi naboen til å pløye, harve og tromle og så til med gras på 4 mål. Skal bli høy. Har vært et ugrasjorde i et år. Vi har også en tohjuling - en eldgammel tung, men trofast sak med en nesten 2 m brei slåmaskin med enkeltkniver som hopper av om de ser en stein... Hva slags tohjuling har du?

    SvarSlett
    Svar
    1. Morsomt at det finnes flere sånne som oss. Vi er lykkelige eiere av en Honda f42. Den er litt giktisk, særlig på våren, men når den er i gang går den støtt. Lunefull og livsfarlig, men veldig praktisk. Vi skulle gjerne hatt slåagregat til den, men det har vært vanskelig å skaffe. Vi har vogn og den er vi veldig glade i. Jordet vårt har vært tenkt brukt til beitemark, men nå som jorda ligger åpen er det veldig fristende å ta alt til grønnsaker. Vi får se hvor mye vi rår med. Til våren blir det mekanisk ugrasbekjemping og eventuelt sår vi til med grønngjødsling på sensommeren. Så får vi bestemme oss i løpet av neste vinter. En ting er sikkert og det er at det skal mer enn gode argumenter til før jeg slipper stor traktor ut på jordet igjen. Det blir bare pakkeskader og elendighet ut av det.

      Slett
    2. Ja, det ble grådig tungt å spa i jorda etter at traktoren hadde vært der! Jeg lagde grønnsakhagen min etter at jordet ble tilsådd. Kunne ikke be traktormannen kjøre utenom, syns jeg. Jeg håper at en vinter med frost og tælahiv hjelper litt.

      Slett