søndag 28. november 2010

Hvem har du fått brev fra?

Det var litt ubeleilig, men på denne tiden av året skal det godt gjøres at det blir beleilig. I siste innlegg annonserte jeg at det snart er vår. Nå kom et annet sikkert "vårtegn" dumpende i postkassa: Frølista til SRGC. Der er det "bare" 5324 arter å velge mellom. Vel noen er sorter også men de må fortsatt googles. Jeg kan etterhvert ganske mange slekts navn og det hjelper litt. Det jeg aldri før har tenkt på er at familienavnet også kan gi meg en sorterings hjelp. Står det "(mal)" etter slektsnavnet betyr det at det aktuelle nummeret er fra familien malvacea. Vips forsvant en god slump googling, for er det noe jeg ikke skal ha flere av i hagen min er det malva. Samme vei med iri, hya og orc. Det blir likevel mer enn nok igjen til å fylle min kvote på 16 første valg og 21 reserve. Helt øverst på ønskelista står Sorbus hupehensis, en rogn med lyst rosa bær.

Er du av dem som fortsatt har litt sperre på botaniske navn (ofte feilaktig kalt latin)? Ikke la besservissere pille deg på nesen, det går greiere enn du tror. Det som hjalp meg mest var da jeg oppdaget at det er sas som gjelder. Slekt, art, sort. Greit nok ikke sant? Først lærer man seg slektsnavn på det man ønsker seg, så det man har i egen hage, og da har man kommet godt i gang. Art og sortsnavn slenger seg på etterhvert.




Artsnavn handler ofte om plantas egenskaper som farge (alba), opprinnelsessted (sibirica) eller egenskap (compacta). Sortsnavn er til for å skille planter av samme art som har spesielle egenskaper. F.eks. Echinacea (Solhatt) som tilhører familien Asteracea, med artsnavn purpurea (prøv å gjett). Der har det kommet endel sorter som ikke er purpurfarget, 'Green Envy','White Swan' og 'Doubledecker'. Sortsnavn skal skrives med enkel ' apostrof. Det er noen som har bestemt at det skal være sånn, så da gjør jeg også det. Når det gjelder uttale er det ingenting å bry seg om, så lenge man blir forstått, her også gjelder det å ikke la seg pille på for det finnes ikke helt klare regler for det. Acer (lønn) blir uttalt både aker og aser og begge deler er like riktig.

AGS sin liste kom idag, den hadde 6047 arter og der er det ingen sorter. Ja, ja godt jeg er venn med google.

5 kommentarer:

  1. Veldig grei forklaring. :)
    Og lykke til med valgene....

    SvarSlett
  2. Det er jammen godt du har stort drivhus, og fleksible plasser innomhus. Legger du ut frølistene om/når du har klart å bestemme deg?

    SvarSlett
  3. Jeg får også noen av disse frølistene, selv om jeg sår lite. Leser disse listene som bøker, siden jeg har sådd delvis i snart 40 år, og kjenner de fleste latinske navn. Lykke til.

    SvarSlett
  4. Ja, det var valgets kval, men jeg fikk også bestemt meg til slutt. Fungerte veldig greit med on-line bestilling.
    Hvordan er du fornøyd med AGS i forhold til SRGC, er det noen forskjell?

    SvarSlett
  5. Linnemi: Takk
    Maria: Jeg sier som Magnar Aspaker, det er heldigvis ikke alt som spirer.
    Bjørg47: Jeg gleder meg til jeg også kan si at jeg kjenner de fleste latinske navn.
    Mariann: Jeg har ikke fått lista helt ferdig, men det nærmer seg. AGS har bare arter så der er det mye mer å velge i. Jeg har ikke vært medlem lenge nok til at jeg kan si om det er forskjell. Det var like god spiring på alt i fjor.

    SvarSlett