onsdag 30. desember 2009

Ikke gjør som produsenten sier.

Joda, i de aller fleste tilfelle er nok det best. Når det gjelder salat derimot har jeg kommet til at det finnes bedre løsninger enn den som står på pakken.

"Lagres kjølig" betyr at holdbarheten øker fra "spis den med en gang du kommer hjem" til "helst i morgen - til nød i overimorgen".







Jeg kjøper konsekvent salat som kommer i små potter. Så fort jeg kommer hjem setter jeg dem i oppvaskkummen slik at de får trukket vann. Ved første og beste anledning potter jeg dem om og bruker de største bladene. Potta får så komme under plantelyset, eller i vinduskarmen hvis det ikke er plass.







Med ny næring, og bedre plass vokser salaten videre. Til en familie på fem må jeg ha flere potter for at det skal bli nok, men så er den fersk hele tiden og vi kan ha salat uten å måtte planlegge det nøye. Fra påske pleier vi å være selvforsynt med salat. Når sommeren så kommer, planter jeg dem ut og de holder det gående til den selvsådde salaten tar over. Ikke rart produsenten vil at vi skal legge dem i kjøleskapet, der dør de jo.

11 kommentarer:

  1. Så lurt....har aldri tenkt på å potte om salaten. Men det må jo fungere kjempebra nå i høytider å kunne høste frisk salat. Godt nyttår!

    SvarSlett
  2. Anonym13:49

    Genialt, Mari Anne! Dete må eg prøve. eg har eit potte som passar perfekt. Takk for tipset!

    SvarSlett
  3. Det där borde jag ha gjort, om jag hade orkat, megalurt! Här äts salladen samma dag, eller toppen efter en, men lagras kyligt,.. isbergsalladen kan man i varje fall ge upp nu, det är en tragisk syn även rätt efter inköp, har slängt massor, den är ju helt brun inne i huvudet. Kanske jag borde orka, vid närmare betraktning, för din sallad ser ju otrolig sprö och god ut.. Gott nytt år, Mari Anne :)

    SvarSlett
  4. Det var ein god ide !Så var det steg to: Gjennomføring..... får sjå....

    SvarSlett
  5. Godt tips! Dersom ein kjøper salat utan potte kan ein gjere slik:
    Ta salat ut av plasten, legg den i ei skål med vatn, lenge (1 time eller meir). Deretter legg ein salaten i ein tett boks i kjøleskapet.

    SvarSlett
  6. Flott tips, dette skal prøves ut!

    Ønsker deg et godt nytt år :)

    SvarSlett
  7. Godt nyttår ønskes til dere alle. Måtte det bli et år med fred for alle og nok mat til flest mulig.

    SvarSlett
  8. Ja, salat spises fort opp her, for i kjøleskapet visner de henn. Flott tips!
    Ønsker deg et godt nytt år!

    :)

    SvarSlett
  9. Syns dette var et kjempetips så for et par uker siden kjøpte jeg et par salater og gjorde som beskrevet. Det å ta av de største bladene var nok viktig, for når jeg ikke gjorde det ble disse slappe rimelig fort.
    Litt skuffet over tilveksten - men det har nok med årstiden å gjøre. Den ene står i vinduet og får kun dagslys, mens den andre står under plantelyset. Ser ingen stor forskjell på farten.

    SvarSlett
  10. Hvis man skal regne økonomi og arbeidsinnsats har nok produsenten et fortrinn. Jeg liker å ha helt fersk salat, selv om det tar litt tid, for fort går det ikke. Vi har noen potter på plantebordet. Det blir ikke nok til salat hver dag, men det går fortere enn å så dem.

    SvarSlett
  11. Å blande økonomi og hjemmedyrkede grønnsaker er vel uansett ingen god ide. Arbeidsinnsats derimot - den legger jeg gjerne i potten! Dette er tross alt hobby.

    SvarSlett