onsdag 28. mars 2012

Drivhuset mitt. Uke 13

I fjor sommer hadde jeg to store krukker med roser. De ble kjøpt som bukett med rot. Sammenlignet med avskårne roser var det faktisk en billig bukett. Så ble de satt i drivhuset for at de siste knoppene skulle få en sjanse og den siste rosen klipte jeg inn til jul. Det har hele tiden vært en klar avtale om at når det ble for trangt måtte de ut. På et tidspunkt ble den ene beskåret kraftig, mens den andre fikk stå. Hva som er riktig behandling vet jeg ikke men jeg håper å finne det ut. Rett eller feil, den som slapp unna saksa har i alle fall knopper nå.











Det har også Blåregnen (Wisteria sinensis). Den er det synd på. Den ble kjøpt på et høstsalg for flere år siden og står fortsatt i den bitte lille potta den kom i. Jeg har lurt på om jeg skulle plante den ut på et lurt sted jeg vet om. Med så våt sommer, lang høst og kort vinter burde jeg selvfølgelig ha gjort det i mai som var. Men jeg kunne ikke spå, ikke den gangen heller.







Hvordan er det egentlig med fiken. Har den ikke knopper? Det ser liksom ut som om frukten kommer først. Det er noe med at blomsten er inni, og at det i gamle dager måtte en spesiell veps eller flue til for å pollinere den. De sortene som er på markedet nå er selvpollinerende. Min bærer i alle fall frukt helt uten at jeg gjør noe. Den lever på lånt tid. Den er bare måtelig pen, og når sant skal sies synes jeg fiken smaker bare sånn måtelig godt. Men det er litt kult å ha et fikentre, det er det.











Det er noe med at har man først fiken så må man liksom ha fersken også, eller omvendt. Har man et frostfritt drivhus er fersken et must. Nå er den forresten avblomstret og ved første øyekast litt kjedelig. Men det er nå framover jeg kan se om jeg gjorde jobben som bie godt nok. Kanskje jeg slurvet litt, kanskje jeg ikke gjorde det ofte nok? Så går jeg der og kikker etter kart. Som du ser får vi i alle fall en fersken denne sommeren. Hvis jeg greier å vanne tilstrekkelig. Ferskentrær er veldig tørste.




Jeg har innlagt vann i drivhuset, men det er bare sommervann. Da vi la inn strøm la vi bare en vannslange av det kraftige slaget nedi samme grøfta. Den fryser til, men siden den er åpen i begge ender går det helt greit. Nå vinterstid bruker jeg ikke mer vann enn at jeg fyller i dunken min med hageslangen fra tid til annen. Den er på 50 liter tror jeg. Da får vannet passe temperatur og jeg løser opp gjødsel i den slik at jeg vanner med svak gjødselblanding hele tiden. Den er ikke dekorativ akkurat, men ikke styggere enn at jeg kan leve med det.










Hva gjelder gjødsel er jeg litt slurvete av meg. Det viktigste er jo at plantene får vann, ikke sant. Gjødsle kan jeg jo gjøre neste gang. Nå er det flere av plantene som roper om mer mat. De har unormalt lyse blader og veksten kommer til å stoppe opp om jeg ikke skjerper meg.







Drueplanta kommer ikke til å stoppe opp, den har nemlig selvbetjening. Rota er plantet på utsiden og der er det hønsegjødsel, så mye den skulle ønske seg. Det jeg ikke helt skjønner er at det er da tele i bakken ennå. Hvor i alle dager får den vann fra? Jeg funderer på det hvert år, men planta vokser og druer blir det, så jeg kan like godt spare meg tankearbeidet.







Keiserkrona ser heller ikke ut til å bry seg om manglende gjødsling. Det er vel også helt som det skal. Den vokser og blomstrer på næringen fra i fjor, og den kan ikke jeg skryte på meg. Hvis jeg vil ha noe blomstring på den neste år bør jeg se til å få fram gjødsla og det litt fort faktisk.





















I uke 7 viste jeg fram mynten min. Da hadde jeg den inne fordi den luktet godt hvis jeg knuste noen visne blader. Nå er det ikke mye visne blader der i gården lenger. Jeg går og lurer på om jeg bør begynne å toppe den. Kan man lage myntete av ferske skudd? Eller må de tørkes først? På tide å teste ut.

9 kommentarer:

  1. Mykje spennade som vaknar til live i drivhuset ditt. Har sagt det før og seier det igjen, nyttig med eit tema om drivhuset gjennom året.

    SvarSlett
  2. Jeg er helt imponert over hvor mye fint du har i drivhuset ditt!
    Ønsker meg også et fersken tre!
    Kanskje i år?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har en dvergsort og den bærer mer enn store nok fersken. Anbefales.

      Slett
  3. Sååå velkjent dette med gjødsel! Vi tar det neste gang ;)

    Når det gjelder myntete så kan du godt bruke ferske blader. Jeg gjør det. Lag et par kopper utover uken så ser du hvor mye som er stas. Selv pleier jeg å ha i en kamilleblomst for å knekke myntesmaken da jeg synes den blir litt vel hot og ensformig, men kamille blomster neppe å få friske nå. Men sånn til siden tenkte jeg! Litt sukker, sukett, sitron eller honning gjør samme susen. Eller ta den bar :)

    Jeg sluker disse drivhuspostene dine og gleder meg til neste!

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå står teen og putrer. Det lukter "Toy" i hele huset.

      Slett
  4. Jeg har lyst på Keiserkrone, men må den overvintre innendørs?

    Ellers er jeg imponert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, langt i fra. Den har det sikkert best ute. Jeg har en inne fordi jeg hadde lyst på noe jeg kunne drive i blomst på denne tiden.
      Imponert? Ja, ja jeg takker og bukker, men skjønner ikke helt hvorfor.

      Slett
  5. Så mye flott altså!! Drømmen om drivhus daler slettes ikke etter å se alt dette.. Blir spennende å se om det blir masse fersken, og du har helt sikkert vært en kjempeflink bie :-))

    SvarSlett