onsdag 11. januar 2012

Drivhuset mitt. Uke 2

Mitt drivhus holdes frostfritt gjennom vinteren. Det vil si, de to siste vinterene har jeg måttet stenge fordi det ble for kaldt. Innlegg fra 2010. Problemet er ikke å få det varmt nok, men jeg bruker vifteovn og den tørker ut plantene. Så ender det med at jeg vanner litt, og de råtner selvfølgelig.
For å følge litt med har jeg et sånt "ute-inne" termometer. (Hvorfor det viser luftfuktighet (75) også har jeg ikke skjønt helt.) Jeg synes det er kjekt å kunne se max-min temperatur. Det finnes mange bedre og mer avanserte løsninger, men til mitt bruk er dette godt nok. Jeg legger føleren for utetemperatur der jeg antar at det er kaldest og setter inne delen et lett tilgjengelig sted.

Denne ovnen fikk jeg til jul, så jeg er ikke blitt helt venn med den ennå. Den har termostat, men for meg ser det ut til at vifta fortsetter selv om varmen går av. Jeg har kjøpt en ekstra termostat som bryter strømmen, men det var litt mikk før jeg fant riktig av og på temperatur. Det skal jo helst være mer enn 0 i hele huset. Uansett, det er en bedre ovn enn den jeg hadde.
Det vil si, ikke hele huset. Jeg lager meg et telt av bobleplast. Da blir det mindre areal å varme opp. Taket kan heves og senkes for å redusere volumet enda mer når jeg ikke er inni der. For meg har en fjerdedel av huset vært passe stort. Bobleplasten jeg bruker er kjempetjukk. Jeg kjøpte den hos Myrvold på Jessheim. Jeg har hatt den i mange år så det var virkelig en god investering.
For meg er det viktig at det er noe å se etter i drivhuset. Noe som er pent, eller noe som skjer. Sviblene er rester etter jul. Tusenfryden imponerer meg. De har blomstret uavbrutt siden påske. De er fulle av knopper også. Siden det er så kaldt vokser de sakte, men de vokser.

Jeg får ofte spørsmål om økonomien oppi dette. Jeg startet et regnestykke på det en gang. Høvdingen avsluttet prosjektet allerede i oppstarten. "Det koster ikke mer enn det vi andre bruker på en skitur til Trysil, og du har glede av det hele vinteren." Så da var den saken avgjort, dessuten er han villig til å betale en hel del for å slippe å ha alt rotet inne.


4 kommentarer:

  1. Jeg holder det også frostfritt i drivhuset over vinteren. Har ikke brukt bobleplast, rett og slett fordi jeg ikke har funnet den solide typen enda. Men hittil i år har det ikke vært så kaldt hos oss. Jeg bruker viften, faktisk to vifter, hele året og har ikke hatt problemer med at plantene tørker for mye ut. Men vi har det vel generelt mye fuktigere enn hos deg.

    Nå har jeg trådløst termometer med innedelen plassert i stuen. Det passer meg utmerket. Da kan jeg lese av temperaturen i drivhuset fra stuen og føler at jeg har mye bedre kontroll.

    SvarSlett
  2. Luftfuktigheten stemmer nok. Jeg satte opp ny værstasjon i romjula og luftfuktigheten ligger på 80-100% i drivhuset, omtrent som ute. Her kan du se hvordan jeg nå kan sitte på jobb og overvåke temperaturen i drivhuset :-) http://tkobr.net/weather/wx.htm

    SvarSlett
  3. Så stas å se litt bellis og farger :)
    Sånn bobleplast må jeg virkelig få tak i!
    Snart mars nå!!!! :)

    Takk for masse tips!

    SvarSlett
  4. Mariann: Hadde trådløst, men avstanden til huset var for lang. Sikkert en billig-variant hvis jeg kjenner meg selv rett. Speiderne kjøpte inn noen kanoer for en tid tilbake. Jeg har brettet den dobbelt (bred tape for å holde den sammen) og bruker den for å skjøte på når jeg trenger mer. Det kan jo være en kriseløsning.
    Trine: Du milde verden. Det ser dyrt og komplisert ut. Den teknologien...
    Lin: Jeg liker å treffe folk med samme virkelighetsoppfatning som meg selv. Våren er like rundt hjørnet.

    SvarSlett