søndag 11. desember 2011

Corydalis solida


Jeg sitter med skoleoppgaver. Tre stykker. Sånne som skal danne grunnlag for karakterer. Sånne som skal leveres i uke 2. Sånne som gir prestasjonsangst så det holder. Læreren vår sa noe om at hver elev skulle holde foredrag fra et utsnitt av sin oppgave. Den biten kan jeg jo håpe at det ikke blir tid til, men resten...ja det må altså gjøres.

En av oppgavene er Stauder. Veldig åpen oppgave (Fritt tolket og oversatt.): "Velg et tema og begrunn det. Bruk planter som ikke er på pensumlista. Minst 50 stk. Fordyp deg i en slekt og beskriv min. 10 arter av denne. " Jeg skal innrømme at det er veldig, veldig morsomt. Særlig etter at jeg fant tema og struktur. Det ble tre tema "De sjenerte, de frekke og de som gjør jobben" I fordypningsbiten står valget nå mellom ... hi, hi, det kommer jeg nok tilbake til.

Her er en av "De sjenerte". Sjenert fordi den springer og gjemmer seg så fort det kommer andre blomster på banen. Den er en av dem det er vanskelig å få tak i. Siden den blomstrer så tidlig er det ingen kunder i hagesenteret når den er fin. Innen kundene kommer har den visnet ned og det er en tom potte de ser. Det hjelper liksom ikke å fortelle at det er noe nedi der som ikke kommer i år, men neste vår. "Så bra" sier kunden og setter den forsiktig tilbake på bordet.

Corydalis solida:
Høyde: 15-20 cm
Sterkt oppdelte, lette og lyse blader.
Blomster i mange farger. En av de tidligste plantene som kommer i min hage. Visner helt ned etter blomstring.
Passer i steinbed, fjellhager og i rabatter hvor den blir avløst av andre stauder som kommer senere.
En nøysom plante som må få sol om våren, men som siden tåler mye skygge. Humusrik, men veldrenert jord.
Formeres med ferske frø, eller deling om høsten.
Herdighet: Sone 5.



Kjenner du igjen noe av dette og tror du har lest det i Tommy Tønsbergs Staudebok? Det er helt riktig. Jeg har brukt den som hovedkilde og det er innimellom vanskelig å komme opp med noe mer, den har det meste som behøver å sies. Særlig siden plassen er begrenset til en powerpointside.

7 kommentarer:

  1. Dela om hösten? Hur då?? Jag har en gul en som kommer tidigt om våren och sedan vissnar ner. Jag har försökt men inte en chans i världen att jag hittar igen den i löpet av sommaren en gång när jag vill dela den.. Gillade färgen på din :)

    SvarSlett
  2. Er du helt sikker på at det er Corydalis solida du har? Den har mange farger fra hvit til blått, via alle rosa du kan tenke, men ikke gul. Jeg holder en liten knapp på C. lutea som er noe vanligere. Du kan prøve å legge noen steiner der den er. Jeg ser at "deling" kanskje ikke er riktig ord her. Den har vel streng tatt knoller, som jeg snubler over når jeg luker.

    SvarSlett
  3. Hagelerkespore er en favoritt om våren i hagen, den sprer seg med frø og dekker store deler av hagen. Et godt valg til oppgaven din og lykke til videre!

    SvarSlett
  4. Lykke til med eksamen. Jeg har virkelig tro på at du kommer til å gjøre det skikkelig bra :-)

    SvarSlett
  5. Jeg har ikke tenkt over at denne blomsterer så tidlig, men det stemmer at jeg ikke har funnet den i hagesentre.

    SvarSlett
  6. Jeg likte veldig godt inndelingen din, og gleder emg til flere rapporter fremover. Siden dette er mye morsommere enn nisser, synes jeg du skal fortsette å ignorere adventen ;-)

    SvarSlett
  7. Randine og NewDawn: Tusen takk, for en gang skyld føler jeg meg rolig på at dette kommer jeg igjennom.
    Åshild: Dette er nok en plante som forflytter seg mellom hagevenner mer enn via hagesenter.
    Maria: Jeg er litt lei av "Vår-sommer-høst" inndelingen. Vurderte en stund "tørt-fuktig" eller "sol-skygge",men hadde lyst på noe mer orginalt. Min inndeling blir jo ganske subjektiv, men jeg kan ikke tenke at det drar ned. Hvis det blir fredløs som fordypning blir jeg ikke beskyldt for plagiat heller.

    SvarSlett