lørdag 23. oktober 2010

Semesteroppgave

Å gå på skole er gøy. Sett bort fra semesteroppgavene. Det er bare en ting som er værre enn semesteroppgave og det er eksamen. Vel, det er ikke eksamenstid ennå, og semesteroppgaven skal ikke leveres før uke 9, men jeg benytter enhver anledning til å ta sorger på forskudd.

Oppgaven lyder som følger: HAGEKUNSTENS HISTORIE Du skal velge et tema ifra den eldste delen av hagekunsten dvs. fra oldtid, antikken eller middelalder. Det kan være et spesielt anlegg, et tema innen plantebruk eller materialbruk, det kan være hage i forhold til arkitektur eller billedkunst.

Greit nok egentlig, det er bare å velge. Domkirkeodden er selvfølgelig et nærliggende valg, men litt opplagt og oppbrukt liksom. Kirkeruinene på Hovedøya, eller Akershusfestning er mulig. Hvorfor ikke ta noe mer orginalt, som Kirkeruinene i Nes, de er fra middelalderen. Jeg var innom biblioteket og hentet bakgrunnsstoff om dem, da jeg kom på at Eidsvoll kirke også var fra middelalderen. Den ble satt opp av Olav den Hellige faktisk. Han ville nemlig ha ei skikkelig kirke å gå i når han skulle på Eidsivatinget.

Det er egentlig ikke så mye mer å mase med. Finn fram kilde matriale om Eidsvoll kirke og vri ut en semesteroppgave. Er jeg litt kjapp kan jeg ta noen bilder uten snø også. Problemet ligger i linken til hage. Det finnes ingenting som minner om hage som kan knyttes til middelalderen der. Det finnes ingenting som kan kalles hage der i det hele tatt. De to tujaene ved inngangen kaller jeg ikke hage.

Jeg har vært innom ideen å skrive om pilgrimsleden. I middelalderen gikk folk som skulle til Nidaros forbi huset her. Huset vårt var vel ikke bygd i middelalderen når jeg tenker meg om, og på gården her er det bare jeg som kan kalles middelaldersk.

Siden jeg er oppvokst i Skien hadde det vært skrekkelig morsomt å skrive om Gimsøy kloster (uttales Jemse) Det ble bygd av Dag Eilivson i 1150. Det er bygd industri (Union) der klostret lå og massene ble skiftet ut. Det finnes ikke en stein igjen som kan tenkes å komme fra et av Norges rikeste kloster. Den gode Dag var en reiseglad mann. Han hadde vært med Sigurd Jorsalsfare både hit og dit. Han hadde kjøpt med en relikvie hjem også, sansynligvis trodde han at det var ei flis av Jesu kors han eide. Har man relikvie, må man ha en krypt til den kan vite. Kryptkirken på Bratsberg er en av tre (eller fire) i Norge og den eneste hvor krypten er bevart. Jeg kan ta en tur til mamma og pappa, det er enklere og billigere enn det andre forslaget jeg hadde. Jeg mente nemlig at det var tvingende nødvendig å reise til Irland for å finne en klosterhage å skrive om. Dag Eilivsson hadde vært med Magnus Berrføtt til Vesterøyene. Der er det sikkert mye mer å hente om klosterhager, også kunne jeg knytte det hele pent sammen til en semesteroppgave.

Sett bort fra at et prosjekt som det krever en hovedoppgave og ikke en semesteroppgave på 2-4 sider. Da var jeg igrunn tilbake til start. Kanskje jeg heller skal skrive om plantene munkene hadde med seg til Norge. Skvallerkål kan jeg ganske mye om...


6 kommentarer:

  1. Fornøyelig lesning! Det er ikke godt å finne veldig spennende ting om norsk hagehistorie - siden det finnes så lite norsk hagehistorie. Vi er avgjort ikke noe hageland med historie. Kanskje vi må deltidsemigerer til Irland? Iallefall dra og sondere forholdene? Jeg blir med som koffertbærer! Jeg har veldig konkrete drømmer om en ikke-hisorisk hage midt i Dublin. Aschehoug forlag sier på hjemmesiden sin at det kommer en ny bok om hagehistorie snart. Knut Langelands bok: Lysthager. Han har jo gitt ut hagebøker med historiske aspekter tidligere også - på Landbruksforlaget/Tun. Jeg husker jeg ble litt vill av alle hans henvisninger til indianere i Staudeboken (som forøvrig er utrolig kunnskapsmettet). Gleder meg til neste funderingsinnlegg her! God helg :-)

    SvarSlett
  2. Hei
    Kan absolutt anbefala Baroniet i Rosendal sjølv om det ikkje er frå middelalderen. Der finnes både ein renessansehage, urte og grønsakhage, ein litt seinare romantisk hage / park. Sjekk http://www.baroniet.no/no/index.php?kategori=3
    Eg brukte sjølv hagen der under arborist studiet.

    SvarSlett
  3. Hagehistorie er morsomt! Lykke til med å finne et interessant tema!
    Kjenner du Christian Gartners bok fra det gamle Trondheim? Og boka til Madeleine von Essen?

    SvarSlett
  4. Anonym10:23

    Har du Magne Bruuns "Norske hager gjennom tusen år"? Den er super til ditt formål:-)

    Skulle ønske jeg gikk på Vea! Hehe.

    SvarSlett
  5. Madeleine von Essen skal jeg sjekke ut, den visste jeg om, husket bare ikke på den.

    Magne Bruun er pensum og veldig egnet. Har lånt den på biblioteket fordi den er så dyr, men har skjønt at den må jeg nok kjøpe meg.

    SvarSlett
  6. Anonym12:07

    Ja, burde vel skjønnt at den var pensum:) Kjempefin bok for de som er interessert!

    SvarSlett