søndag 4. januar 2009

I grossist drømmeland

Jeg feiret nyttår i Berlin. Jeg så Brandenburger Tor. Jeg spaserte Unter den Linden. Jeg tok bilder og jeg frøs. På kvelden kom spørsmålet jeg håpet på: Hvilke ønsker hadde vi for morgendagen? (Jeg trodde de aldri skulle spørre.) Fruen i huset eier nemlig et grossistfirma. Det forhandler "hardware" til blomsterbutikker. Hennes utsalg ligger vegg i vegg med grossisten som forsyner Berlin med blomster. Det var kanskje ikke helt pent av meg, men jeg greide å lure damen tilbake til jobben sin enda hun hadde fri. Vi måtte opp grytidlig for utsalgene stengte kl 09.00. (Joda, jeg skammer meg, iallefall litt.)

Det var en drøm. Hall etter hall med planter. Store kjølerom med snittblomster. Det klødde både i fingrene og lommeboka. Det var "grossistpriser" og selv med moms og avgifter er det riktig hyggelige priser. Haken lå ved kvantum. Her kjøpte man hele brett, hele kasser eller hele traller. Hvorfor kom jeg på den ideen at fly var beste framkomsmiddel? Jeg bestemte i alle fall der og da at neste gang jeg blir invitert til Berlin skal jeg kjøre varebil.


Etter å ha snoket rundt i hyllene fant jeg brett med 6 mini Helleborus. Det har jeg ikke sett i Norge. Det kan hende de er kjemisk behandlet, sånn som mini julestjerner, men jeg håper jo litt på at det er en egen sort. Den var merket med Helleborus niger "bezaubernd". De var kjempesøte og skal få plass på trappa så fort det blir litt mildere.


Så oppdaget min oppvakte følgesvenninne at det var samme pris på småbrettene med Hippeastrum. Og hun var ikke snauere enn at hun byttet rundt i brettene slik at jeg fikk en rød fyllt "Cherry Nymph", en hvit fyllt "White Nymph" og to rosa "Nymph". Det er de største løkene jeg noensinne har sett. Det kommer to knopper, men jeg tror nesten at det er en tredje på tur også. Selvom jeg kjøpte plantene som var kortest kommet var transporten hjem en utfordring. (Plantene ble båret i en sort bag og jeg stirret olmt på alt og alle som ikke holdt en avstand på mer enn 50 cm. ) Mens jeg var der synes jeg det var en god ide å riste av jorda og pakke i bobleplast. Når jeg kom hjem var jeg ikke helt sikker likevel. Kanskje har jeg uroa plantene for mye? Vel nå er de plantet i ny jord og nye potter. Blir det fine blomster kommer det store bilder og lange innlegg, hvis ikke forbigår jeg det hele i stillhet.

4 kommentarer:

 1. Anonym21:24

  Ååå, det høres som en drøm å vandre rundt i de blomsterhallene.

  SvarSlett
 2. Det var en drøm, det tok flere timer å komme ned på jorda igjen.

  SvarSlett
 3. Herlig :-)
  Jeg har bare vært på blomsterhallen på Økern i Oslo en gang. Sikkert smått i forhold til dette, men jeg syntes jeg var i paradis der også..............

  SvarSlett
 4. Drømmedag... :)

  SvarSlett