fredag 24. juni 2011

Jordbærsnutebillelarvejakt

Selv om det ikke er godt språk, så er overskriften faktisk riktig skrevet. Jeg jakter på larver av billen som har lang snute og legger egg i jordbærblomster.

For to år siden oppdaget jeg at vi hadde skadedyr i jordbæråkeren. Jordbærsnutebillene hadde tatt riktig for seg. Jeg tok det hele og fulle ansvar, vi har hatt jordbær på samme sted lenge. Vekstskifte ble igangsatt og jeg levde i den tro at nå ville problemet være løst.

Jeg ble noe overrasket over å finne vel så mange avgnagde knopper i det nye feltet som i det gamle. Jeg har lest meg opp og blitt en smule klokere. Jordbærsnutebillene har også bringebær på menyen og de flyr. Skal vekstskifte virkelig være effektivt må det flyttes noen kilometer. Dessuten må all kantvegetasjon være fri for villbringebær.

Billene legger egg inne i knoppen. Larvene lever av pollen og forpupper seg inni der. Så overvintrer de under planterester og neste sommer vil de på ny redusere avlingen av jordbær. Helt opp mot 80% sier yrkessyrkere. Høvdingen fikk ryddesag til jul, og han er glad i både jordbær og hvitvin. Særlig i kombinasjon med varme sommerkvelder. Derfor mistenker jeg at villbringebærkrattet kommer til å få en brå død. Hvis jeg i tillegg plukker bort alle knoppene med larver i, burde det egentlig bli færre neste år. Hver hunn legger ca 250 egg. Hvis halvparten er hanner, og jeg beregner at 50% av larvene jeg plukker kunne ha levd opp, blir det 60 flere jordbær pr larve plukket. Forresten, jordbærplanten forsvarer seg jo med å sette flere blomster hver gang noen dør. La oss si 30 da. Uansett, jeg har sluttet helt med å telle larver plukket. Det er mange hundre. Jeg er mer enn fornøyd om det bare blir et ekstra jordbær pr. larve plukket.

Jeg kan ikke for det, jeg jakter jordbærsnutebillelarver og nynner: "Å mannen ville fra nissen flytte, men reisen ble ham til ingen nytte..."


5 kommentarer:

  1. Knut Auke sa: En fjordårsgren, skråskjæres under et øye og over et øye. Ca 10 cm lange tok jeg. Kliss bløt jord, plaspose over, strikk rundt potta. 20 grader - håp på det beste. Jeg husker ikke hvor lang til den rotet seg, men jeg stakk den på denne tiden i fjor. Tok den inn i høst og den sto i kjelleren i planterommet med lys i vinter. Nå gjelder det at den får nok sol og legger på seg litt :) Jeg stakk 20 - flyttet 3 inn, en overlevde vinteren - men stellet var noe slett, iallefall en periode i vinter. Hanne

    SvarSlett
  2. Heisan. Mykje kunnskap å henta hos deg. Håper belønningen blir søt og rød etter jakten din !! Ha det godt !!

    SvarSlett
  3. Ja, snutebiller er noe herk! Kunne de ikke spesialisert seg på noe annet, skvalderkålsnutebiller for eksempel. Håper du klarer å begrense de, så du kan få en bra jordbæravling etterhvert.

    SvarSlett
  4. Dette var lærerrikt og matnyttig, Mari Anne :) Hittil har det stort sett gått bra med jordbærene mine. Jeg tror det er en fordel med pallekarmbedene, i det minste for snegleangrep. Men vi har jo også rådyrene som gjerne tar munnfuller av modne bær, spesielt de store som jeg sparer til neste dag for å gjøre dem dem helt perfekte...

    SvarSlett
  5. Min Verden: Fint, da går jeg ut og lager meg mange roser.
    Tullik: Takk.
    Mariann: Hadde du lagt merke til det dersom du fikk hjelp i kampen mot skvalderkålen? Kanskje det finnes noe smått der ute som jobber på din side bare at du ikke ser det?
    Ninni: Takk. Etter det jeg har hørt kan disse billene fly. Det har blitt forskett på om man kan gjerde inn åkeren. Gjerdet må være min. 2 meter høyt. Vi har for første gang tatt i bruk nett i kampen mot trost og skjære. Litt bær vil vi jo ha selv.

    SvarSlett