mandag 10. august 2009

Et langt innlegg om mat.

Her kommer rapport fra grønnsakslandet.

Potetene har skurv og er mindre enn jeg hadde håpet. Jeg har bare tatt opp noen få prøveris så jeg har fortsatt håp om kjempe avling av beste kvalitet.

I våres flyttet jeg jordskokken min. Alle som har dyrket jordskokk kan tenke seg hva som skjedde. Jeg tok opp absolutt alle, og sjekket gjennom jorda mange ganger. Ja, ja det blir vel like mye på "gamlestykket" som det var i fjor. Det aner meg at dette kan komme til å bli et problem. En av dagene skal jeg ta opp et ris og se om de er modne nok til å smake på.

For første gang har jeg husket å så i to omganger, både salat og reddiker. Jeg er egentlig ganske fornøyd med meg selv der.

Noe har skjedd med den gule løken. Den ble det ikke noe greie på. Noen av dem er ikke større enn da jeg satte dem ned. Jeg tipper at det har vært for lite gjødsel/kalk, eller enda bedre: Det var sikkert dårlig setteløk. Den røde løken derimot blir bra. Jeg trodde jeg hadde satt mye løk, men jeg ser nå at det blir fort gjort å spise opp dette.

Purren ligner på purre. Den ble sådd i pluggbrett 5. februar. Det var kanskje litt tidlig, for den måtte klippes ned to (eller var det tre) ganger. Jeg har et forbedringspotensiale hva gjelder notater om både det ene og det andre.

Gulrøtter - rødbeter. Jepp, de liker regn og der har jeg ingenting å klage på.

Spinaten ble sådd, spirte, vokste og plutselig gikk det opp for meg at jeg hadde ingen ide om hvordan den skulle brukes. Joda, den skal spises det vet jeg, men jeg har aldri brukt fersk spinat før. Nå er den sikkert forvokst og ubrukelig. Jeg skal ta meg sammen i vinter og finne ut hvordan den skal se ut og hva jeg kan lage av den.

Sukkererter og bønner. Hi, hi ja finner du dem skal du få dem, alle sammen. De ble sådd for sent, fikk ikke noe å klatre på og har en skog av burot som nærmeste nabo. Jeg tror ikke jeg har luket borte i det hjørne i det hele tatt. Snakk om stemoderlig behandling.

Jeg har et hjørne hvor jeg lagrer hønsemøkk og annet vinterstid. Jeg hadde jo tenkt å spa det ut på våren. Vel, nå ble det liksom ikke helt til det og bare for å dekke over dritten satte jeg noen gresskar der. Planen er å bruke dem til Halloween. Ikke at jeg feirer, men det kan vel hende at vår amerikanske nabo vil ha dem. Jeg tror jammen et par av dem var pynte gresskar også. Det er første gang jeg har gresskar, og med den maten de får tar dette helt av. Nå driver jeg og klipper bort kart slik at hver plante bare får et barn hver. De kommer til å bli monsterstore - håper jeg.

Inne i drivhuset er druene snart spist opp, de var like gode og like små som i fjor. Neste år skal vi tynne i karten slik at vi får druer som er større enn steinen inni. Sa vi det sist år også? Ja, ja men neste år skal vi gjøre det. Tomatene kommer som et skudd. Vi har smakt på noen og vet at vi har mye godt i vente. Det er fem planter, to "Moneymaker" og tre av en cherryvariant som jeg ikke har navn på. Når ble de sådd forresten? I år er det ikke griffelråte heller, hva nå det enn kommer av. Physillisbærene venter jeg fryktelig på. Hos oss er det bare jeg som liker dem og siden jeg bestemmer eneveldig i drivhuset mitt har de fått ufortjent mye plass.

Det ble alvorlige mengder med fersken, men de smakte ikke som jeg hadde ventet. Kanskje var forventningen litt stor. Den ene som ble moden i fjor var liksom så eksklusiv at den måtte smake godt. Det blir ikke helt det samme å slenge innom i drivhuset og nappe med en fersken i forbifarten. Ei grein brakk og nå har jeg lært at ferskentrær er blødere, storblødere. Jeg tror det går bra, men jeg skal velge tidspunkt for beskjæring med omhu. Men si meg en ting, hvordan skal egentlig fiken smake? Den var myk, ikke søt og ikke sur. Den var ikke vond, men jeg er neimen ikke sikker på om den var god heller. Spinnmidd - nei den er ikke spiselig, men hadde den vært det, ville jeg kunne fore opp hele bygda.

På tross av et realt snutebille angrep, ble det tidenes jordbær høst. Vi hadde jordbær i bøtter og spann, bokstavelig talt. Til slutt så jeg ingen annen utvei enn å koke saft. Jordbærsaft, det er godt det.

Vi har to epletrær. De vokser ikke, de blomstrer ikke og epler... de må man få av naboen. Utgjort også, jeg skjønner ikke hva som er galt. Det kan være at det er for mye ugress eller mangel på gjødsel/kalk, eller alt på en gang.


Du store min,
har vi virkelig så mye mat i hagen? Da er det ikke rart at jeg har stått med rompa i været i hele sommer.


7 kommentarer:

  1. Anonym10:00

    Jeg går og ser på ferskenkartene mine om dagen - spent på om de blir modne. Første gang det er blitt noe - treet mitt står ute, da...

    SvarSlett
  2. Physillisbær, hva er det? prøvde å google men fikk ingen treff. spiste fiken nå i Kroatia, enig, mykt og ganske smakløst, de smaker nog best tørket!! Spinat kan man bruke til så mye, stuet med litt persille og muskot passer den til alt, men som pastasaus er den bara lekker!! Herlig fortelling, så mye godt du har i naturens skafferi ( og jeg regner med att köttbullarna var de som grodde best :)

    SvarSlett
  3. Obs, der var det en skrivefeil ja. Det skal hete Physalis. Jeg kaller dem bær, de er bare litt større.

    Kjöttbullarna, de hadde jeg rent glemt.

    SvarSlett
  4. så utrolig artig å ha såpass til grønnsaksland da!
    Og ferskenen din er jeg misunnelig på, uansett hvor god den er... hehe. Den er sikkert bedre en gjennomsnittsbutikk i allefall.

    SvarSlett
  5. Flott bilde og jeg synes du har gjort et fantastisk arbeid i grønnsakhagen.

    Her har heller ikke årets grønnsaksavling svart til forventningene og jeg konstanterer at det er en dårlig frukthøst.

    Vi får bare glede oss over det som er bra, som dine aprikoser og mine blåbærbusker.

    Men opp gir vi ikke, nye muligheter kommer!

    SvarSlett
  6. Så fint, nå fant jeg bæret på nett. Er det så de heter de små pynten på desserten jeg ibland får på restaurang, kan man odle dem her alltså? så kul :)
    Den første bilden er av en Rosenspireabusk jeg har, den er litt større enn mine andre og betraktlig kraftigere i fargen, men navn ??..??!!ikke uvanlig hva gjelder meg :)

    SvarSlett
  7. Anonym08:31

    Physalis får du nok treff på. Fiken kan du bake i ovnen som plommer, med litt honning over. Kjempegodt med rømme/vaniljekrem. Fiken med serranoskinke er ein klassisk forrett.

    SvarSlett